Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и

...
Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и
Коментари Харесай

Борел отчете напредък между Сърбия и Косово

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви довечера, след среща на високо ниво в границите на разговора сред Косово и Сърбия, че двете страни са се съгласили, че няма потребност от по-нататъшни разисквания на европейското предложение и че предстои обсъждане на изискванията за неговото използване.

Това заяви Kosovo Online.

На конференцията, на която не бяха позволени журналистически въпроси, Борел съобщи, че през днешния ден в Брюксел се е състояла първата среща на високо ниво в границите на разговора за тази година и осмата, откогато той е почнал мандата си като висш представител на Европейски Съюз.

Заместник-председателят на Европейската комисия съобщи, че фокусът на срещата е бил върху европейското предложение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия.

" Това е значимо развиване, защото от предишното лято насам сме изправени пред ръководството на рецесии, тъй като имахме непрекъснати рецесии. Опитвахме се да направляваме напрежението на терена. Сега прекосяваме от ръководството на рецесии и търсим структурирано решение за нормализиране на връзките. Това, което обсъждахме през днешния ден, е европейско предложение, което е подкрепено от 27 страни членки ", акцентира той.

Борел съобщи, че това предложение е било показано на страните през септември и че от този момент насам е имало совалкова дипломация.

Той заяви, че от септември предходната година, когато европейското предложение е било показано за първи път, пратеникът на Европейски Съюз за разговор Мирослав Лайчак е пътувал няколко пъти до района - 10 пъти е бил в Прищина и 8 пъти в Белград.

Това демонстрира, акцентира той, че е имало интензивна дипломатическа активност.

Борел съобщи, че сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти са посочили подготвеност да намерят решение през днешния ден.

" Вучич и Курти се съгласиха през днешния ден, че няма потребност от по-нататъшно разискване на европейското предложение, което носи името - съглашение за пътя към нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия. Тъй като те реализираха единодушие по него, то скоро ще бъде оповестено на уеб страницата на Европейски Съюз ", заяви той.

Борел посочи, че жителите на Сърбия и Косово ще се възползват от това съглашение, защото то планува опция за свободно пътешестване с потребление на техните паспорти, персонални карти и регистрационни номера.

" То дава опция на хората да учат и работят, без значение от това къде са получили дипломите си. Споразумението може да сътвори нови стопански благоприятни условия посредством по-голяма поддръжка за бизнеса и нови вложения. То дава по-големи благоприятни условия за претовареност без администрация.

То значи повече търговия, тъй като документите към този момент няма да бъдат обект на разискване. За сърбите в Косово то ще означава повече сигурност, предвидимост, особено когато става въпрос за тяхната отбрана и права, в това число на Сръбската православна черква, както и на културното и религиозното завещание ", изясни той.

Борел изрази вяра, че съглашението може да бъде основа за превъзмогване на предишното, както и за определяне на доверие.

" Страните показаха готовността си да извършват съглашението. Имаме дълъг лист с неизпълнени съглашения. Страните се споразумяха да обсъдят изискванията за осъществяване. Те показаха готовността си да стартират осъществяването на съглашението, само че предстоят спомагателни договаряния за изискванията на осъществяване. Това значи, че совалковата дипломация ще продължи и че през март ще проведем нова среща на двамата лидери с цел да завършваме съглашението по отношение на приложението за осъществяване, което е неразделна част от съглашението ", добави той.

Той заяви, че Европейски Съюз е напомнил на страните за задължението да извършват всички реализирани по-рано съглашения, които остават годни и обвързващи.

" В средата на март Лайчак ще бъде още веднъж в Косово и Сърбия, с цел да продължи диалозите и да приготви идната среща на високо ниво. Очакваме страните да подходят градивно към процеса. Двете страни се съгласиха да заобикалят едностранни дейности, които биха могли да провокират напрежение на място и да попречат на постигането на съглашението ", акцентира той.

Борел изрази убеждението си, че споразумението ще сложи връзките на ново стабилно равнище.

Според него съглашението е значимо за целия район и демонстрира, че напредъкът е вероятен.

" Днес беше реализиран прогрес и то с помощта на страните в диалога, само че в това време ни следва още доста работа, с цел да може контрактуваното през днешния ден да бъде изпълнено. Важно е да се договорим, само че още по-важно е да използван контрактуваното ", акцентира Борел и изрази вяра, че до идващото съвещание на Съвета на Европейски Съюз ще бъде реализирано съглашение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР