Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на

...
Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на
Коментари Харесай

Борел: Европа трябва да предотврати конфронтацията на САЩ с Китай

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел счита, че Европа би трябвало да играе роля в предотвратяването на борба сред Съединени американски щати и Китай, която може да ескалира в спор. Това той съобщи в изявление за вестник Le Monde.

„ Основно новото е осъзнаването, че международната система е в заплаха да бъде фрагментирана, да бъде разграничена на огромни блокове, единият към Съединени американски щати, другият към Китай. Или основаването на две разнообразни, несвързани софтуерни екосистеми и евентуалната заплаха това да се изроди в спор. Ролята на Европа също е да избегне тази борба. Каквото и да мисли човек за Китай, той е от значително значение за значими световни въпроси като климата или задлъжнялостта на бедните страни ”, разяснява Борел.

„ Войната за навлизане в Русия ни сплоти и укрепи трансатлантическия съюз. В същото време войната хвърли Русия в обятията на Китай, подтик за основаването на тези две разнообразни екосистеми, затворени една за друга. И тук разбирате, че има риск от пристрастяване. За да отговорим на това, би трябвало да понижим рисковете и да укрепим стратегическата автономност на Европа ”, съобщи Борел.

Според ръководителя на европейската дипломация " ясно е, че Китай е стопански съперник " за Европейски Съюз, както и други огромни страни, " в това число Съединени американски щати ". Той също по този начин назова значим въпросът за " софтуерното съревнование " с Китай и зависимостта на Европейски Съюз от него.

„ Това е нещо, което би трябвало да обсъдим “, сподели той, имайки поради тематиката, обсъждана на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург в понеделник.

Що се отнася до обстановката в Тайванския проток, съгласно Борел " позицията на Европейски Съюз по този въпрос не се е трансформирала ".

„ Ние сме за статуквото на Тайванския проток ”, разяснява още Борел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР