Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви,

...
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви,
Коментари Харесай

Борел: Евакуация в Газа е напълно невъзможен план

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи, че проектът на Из-раел да изтегля повече от един милион души от северната част на Газа за един ден е " на-пълно неосъществим за осъществяване ", съобщи Агенция Франс Прес.


Израел предизвести жителите в региона да се изтеглят преди предстоящата наземна атака против палестинската ислямистка организация Хамас в отговор на най-смъртоносното напа-дение в историята на Израел. „ Казвам, че представяйки формалната позиция на Европейс-кия съюз... (планът за евакуация) е изцяло, изцяло невероятно да се приложи “, сподели Бо-рел на конференция в Пекин в последния ден от тридневно дипломатическо посещаване в Китай. „ Да си представим, че можете да преместите един милион души за 24 часа в ситуа-ция като Газа, може да бъде единствено филантропична рецесия “, добави той. Ръководителят на Европейски Съюз Ур-сула фон дер Лайен изрази поддръжка на израелския министър председател Бенямин Нетаняху в петък по време на посещаване в страната. " Европа е до Израел ", сподели фон дер Лайен и добави, че стра-ната има " уговорката да пази своите жители ".

Но мненията на Борел в Пекин демонстрираха границите на това изказване, като сподели, че Изра-ел също е задължен да следва интернационалното филантропично право в процеса на отбрана. „ По-зицията е ясна “, сподели Борел. „ Ние сигурно пазиме правото на Израел да се защита-ва “. „ Но, както всяко право, то има граница. И тази граница е интернационалното право “.

Думите на Борел идват една седмица откакто въоръжени бойци на Хамас нахлуха през мощно милитаризираната граница към линията Газа и убиха над 1300 души, основно цивил-ни. Израел отговори с интензивна бомбена акция против палестински цели в Газа, уби-вайки минимум 1900 души - множеството от тях цивилни и в това число повече от 600 деца, както заяви здравното министерство на Газа. Това провокира апели от някои предста-вители на интернационалната общественост Израел да прояви въздържаност и да разреши отварянето на филантропични коридори за палестинските цивилни.

Борел сподели в събота, че единствената осъществима дълготрайна тактика за разрешаване на това, което той назова " серпантина от принуждение ", е да се преследва основаването на самостоятелна и интернационално приета палестинска страна. Реакцията на Китай на спора, която не включваше директно наказание на офанзивите на Хамас, беше подложена на критика от западните водачи ка-то прекомерно слаба. След поредност от диалози на високо равнище с китайските водачи Борел сподели, че Европейски Съюз и Китай са съгласни с решението за две страни. „ Със сигурност сме съгласни, че единственото дълготрайно решение на тези рецесии, които идват една след друга... е да рабо-тим върху решението на две страни. Съгласихме се, че интернационалната общественост би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да предотврати по-нататъшното утежняване на обстановката, кое-то може да се популяризира в района “, сподели Борел. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР