Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет

...
Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет
Коментари Харесай

ООН с критики към Китай заради цензура и липса на свобода на словото

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет съобщи, че Китай и други азиатски страни като Камбоджа и Филипините са засилили цензурата по време на пандемията от COVID-19, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

В изказване, което разказва дейностите на няколко страни, Бачелет декларира, че нейната работа е получила информация за над 12 случая на медицински служащи, академични преподаватели и елементарни жители, които наподобява са били арестувани в Китай. В някои случаи те наподобява са били упрекнати, че са разгласили отзиви или друга информация за обстановката, обвързвана с ковид, или за рецензии към дейностите на държавното управление по време на пандемията. Случаите включват двама млади приключили студенти, които са били арестувани през април, откакто основали онлайн база данни за епидемията в Китай.

В Ухан не са открити новoзаразени с COVID-19 след тестването на 10 млн. поданици

Бачелет показва паника от потискането на свободата на словото в Азия след появяването на новия ковид в Китай през декември предходната година. Пандемията докара до "ново сгъстяване на ограниченията за цензура в няколко страни " в района. Според Организация на обединените нации сигнали за арести на хора, изразили недоволството или упрекнати, че са популяризирали подправена информация в медиите или обществените медии, са получени от Бангладеш, Виетнам, Камбоджа, Китай, Индия, Индонезия, Малайзия, Мианма, Непал, Филипините, Шри Ланка и Тайланд.

Няколко публицисти и минимум един доктор са били упрекнати в Индия, тъй като подлагали на критика обществено дейностите на управляващите за битка с епидемията, сподели висшият комисар. В град Мумбай полицията е приела нова наредба, забраняваща да се подтиква към "недоверие към държавните чиновници и подхванатите от тях дейности " против пандемията.

В Индонезия минимум 51 души са станали обект на следствие за разпространяване на "фалшиви вести " за пандемията. В Камбоджа Организация на обединените нации е документирало ареста на 30 души, в това число 14-годишно момиче, поради обществени изявления за Ковид-19 или издание на постове по тематиката в обществените медии.

"В тези времена на огромна неустановеност медиците, публицистите, бранителите на човешките права и обществото като цяло би трябвало да могат да показват мнението си по въпроси от публичен интерес от жизненоважно значение, като оправянето със социално-икономическата и здравната рецесия, както и за разпределението на медицински такъми. Кризата не трябва да се употребява, с цел да се накарат несъгласните да замълчат или да се лимитират дебатите и свободният поток на информацията ", добави Бачелет, като акцентира, че битката с дезинформацията не би трябвало да се трансформира в цензура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР