Върховният касационен съд реши да изпрати в затвора трима инспектори

...
Върховният касационен съд реши да изпрати в затвора трима инспектори
Коментари Харесай

Затвор за трима инспектори на ДАИ взели подкуп

Върховният касационен съд реши да изпрати в пандиза трима инспектори от “Автомобилна администрация ” Пловдив взели рушвет. С това решение Върховен касационен съд удостоверява това, което постанови към този момент Апелативния съв в Пловдив.

На 3 година затвор е наказан Станко Милушев, а Паун Тенев и Димитър Янакиев – на 2 година Тримата обаче са оправдани по обвиняванията че закононарушенията са осъществени посредством изнудване като са злоупотребили със служебното си състояние.

Тримата са обжалвали присъдите си пред Върховен касационен съд с претекстовете, че са позволени значими нарушавания, незаконност на решението и искане за връщане на делото за ново разглеждане

Тричленният състав на Върховен касационен съд обаче е решил, че наложеното наказване не е незаслужено и че не съществуват основни нарушавания на процесуалните правила.

“В протоколите от извършените пред първата инстанция правосъдни съвещания не са налице изказвания, още повече претенции на някоя от страните за отказ на правосъден заседател от състава на съда и надлежно отвод той да бъде отведен ”, се стимулират висшите магистрати.

Освен това в кориците на делото не са налице каквито и да било данни за преднамереност или заинтригуваност от изхода на делото на някои от разгледалите делото членове на правосъдния състав.

“На свидетелски показания, че са давали на подсъдимите неследващите им се парични суми и месни артикули Върховен касационен съд дава отговор, че “от целокупната доказателствена маса по делото безпротиворечиво се открива, че маниерът на държание на подсъдимите във всеки от инкриминираните случаи е да желаят парични суми от проверяваните сдружения, уведомявайки техните шефове или представляващи, че са установени голям брой тежки нарушавания, подлежащи на санкциониране с висок размер на имуществената глоба и в случай че получат претенции рушвет, биха съставили актове единствено за по-леко наказуеми нарушавания ”, установяват още магистратите.

Осъдените се оплакват, че не са условни присъдите им. Апелативният съд смята за обективни присъдите от отнемане от независимост – 3 година за Милушев и по 2 година за Тенев и Янакиев.

Върховните магистрати показват, че “съдът е афиширал самостоятелен метод при преценка правилността на отмереното наказване за всеки от подсъдимите, съобразявайки относимостта сред смекчаващи и отегчаващи отговорността за всеки един условия ”.

И допълват: “Както вярно е решил следеният съд обаче задачите на наказването не биха могли да бъдат реализирани с отсрочване осъществяването на отмерените им санкции. Уронване престижа на институцията, в която дългогодишно са работили, постанова и тримата да бъдат изолирани за избрания от съда период от обществото, с цел да премислят своето държание и трансформират настройките си в посока съблюдаване на писаните правила на закона и неписаните на морала ”.

Върховен касационен съд е безапелационен, че “Съдът не е фаворизирал едни по отношение на други и е решил по действителната им значителност всички налични данни за личността на подсъдимите и за характера на осъщественото от тях. Решението е дефинитивно.

Източник: offnews.bg

Още вести четете в категория Крими и темида.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР