Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен

...
Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен
Коментари Харесай

Мъж влиза в затвора заради долна постъпка в Пловдив

Върховният касационен съд остави в действие решение на Пловдивския апелативен съд, с което е доказана присъда на Окръжен съд – Пловдив, в размер на 4 години отнемане от независимост за Н. А., за осъществен обир на пловдивчанин в неравностойно състояние.
Н. А. е приет за отговорен за това, че на 07.10.2022 година в Пловдив е лишил пенсията на Е. С. в размер на 340 лв.. Пострадалият бил пенсионер по болест, страдал от редица болести, които му пречели да се обслужва самичък, заради което живеел в дом за хора с увреждания.
Придвижвайки се с инвалидната си количка, на 07.10.2022 година към 09.30 часа отишъл с компаньон до офиса на „ Български пощи “, намиращ се в подблоковото пространство на бул. „ Цариградско шосе “ № 2 в Пловдив. Подсъдимият, който бил скитник, познавал потърпевшия по физиономия, тъй като просел от хората, до момента в който си взимали пенсиите си. Н. А. разпитал възрастния човек какъв брой му е пенсията и го придружил до гишето.
Тъй като последният не можел да става от инвалидната количка, подсъдимият подал документите му вместо него на гишето и взел пенсията му. Предложил да върне пенсионера до дома, а придружителката отишла в центъра с цел да вземе своята пенсия.
Н. А. бутал известно време инвалидната количка, само че след време спрял и изискал парите на потърпевшия. Възрастният човек нямало по какъв начин да се отбрани от бездомника, който бръкнал в джоба му и взел парите, като му оставил единствено 5 лв. и избягал. Пострадалият позвънил на 112 и подал сигнал в полицията.
Пред окръжния съд делото е прегледано по съкратената процедура, като на Н. А. е наложено наказване от 6 години отнемане независимост, което е редуцирано с 1/3 по силата на закона на 4 години.
С жалбата си до Върховен касационен съд подсъдимият е отправил искане за намаляване на наложеното му наказване, определяйки го като прекалено.
Представителят на Върховната касационна прокуратура пледира за оставяне на оспореното правосъдно решение в действие като вярно и законосъобразно.
Върховните магистрати одобряват, че касационните тъжби от подсъдимия и юриста му против решението на Пловдивския апелативен съд, с което е доказана присъдата на Окръжния съд, са неоснователни. Наказанието от шест години отнемане от независимост (редуцирано по разпоредбите на член 58а, алинея 1 Наказателен кодекс на четири години) е съразмерно по отношение на осъщественото закононарушение, споделят те.
При отмерването му са съобразени самостоятелните особености на действието, фактическите негови характерности, характерното комбиниране на обективните и субективните му свойства. Закономерно въззивният съд не е намерил учредения за намаляване на наказването, като е направил лична качествена и обстойна параленост на събитията с действителна значителност за отмерването на използваната глоба при заслужено отчитане на публичната заплаха на осъщественото, на личността на подсъдимия и на евентуалната негова поправимост.
Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР