Върховният касационен съд окончателно отхвърли иска на държавата срещу Симеон

...
Върховният касационен съд окончателно отхвърли иска на държавата срещу Симеон
Коментари Харесай

ВКС отхвърли иска на държавата срещу Сакскобургготски за „Царска Бистрица“

Върховният касационен съд дефинитивно отхвърли желае на страната против Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за така наречен замък „ Царска Бистрица “.

Това е първото дело от серията, заведени от страната, по което съдът приема дефинитивно, че някой от противоречивите парцели е на наследниците на някогашните царе. Досега страната завоюва делата за “Cитняĸoвo”, “Capъгьoл”, както и за бившотo cтoпaнcтвo нa УБO ĸpaй Bpaнa.

Делото за „ Царска Бистрица “ е първото, по което Върховен касационен съд реши да пита Конституционния съд (КС) какъв е резултатът от решението му, с което през 1998 година разгласи за противоконституционен Закона за оповестяване държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). А Конституционен съд одобри, че закони като него би трябвало да се смятат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 година

Тезата на страната по делото беше, че тя има Царска Бистрица на три учредения. Първо, по силата на Закона за горите от 1897 година, като поддържа, че се употребява от въведената в него хипотеза, че горите са държавни. Второто съображение, което изтъкваше Министерството на районното развиване и благоустройството, което води делата е, че Интендантството на цивилната листа на царя ги е придобило по отминалост от 1900-1930 година И последният претекст на страната да упорства, че е притежател беше конфискационният закон от 1947 година, с който са отнети всички царски парцели. Като твърдеше, че решението на Конституционен съд, с което той беше разгласен за противоконституционен през 1998 година, няма нито противоположна мощ, нито реституционен темперамент. Върховен касационен съд обаче отхвърля всички тези причини и насочва много рецензии към Софийския апелативен съд, който през 2017 година призна парцела за държавен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР