Върховният адмитнистративен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита

...
Върховният адмитнистративен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита
Коментари Харесай

Близо 3,8 млн. лв. глоби за ЕВН потвърди Върховният административен съд

Върховният адмитнистративен съд удостовери дефинитивно решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което са открити нарушавания, осъществени от сдружения от икономическата група на ЕВН, оповестиха от Комисия за защита на конкуренцията.

През 2017 година Комисия за защита на конкуренцията наложи наказания, свързани с нарушавания в държанието на предприятия с монополно или господстващо състояние на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическата група на ЕВН. Тогава комисията откри, че предприятията ползват обща тактика и практики, с които дискриминират самостоятелните търговци отвън съответните групи и лимитират търговията с електрическа сила по свободно контрактувани цени.

В разследване на това Комисия за защита на конкуренцията наложи имуществена глоба в размер 1 896 210 лева на „ Електроразпределение Юг “ ЕАД за нарушаване, изразяващо се в корист с господстващо състояние, с която се дискриминират самостоятелните търговци отвън икономическата група на ЕВН и се лимитира търговията с електрическа сила по свободно контрактувани цени посредством:
Обмен на основна информация сред предприятия от икономическата група на ЕВН за клиенти, които минават от доставка по контролирани към доставка по свободно контрактувани цени;Възпрепятстване на процеса на първична промяна на крайния доставчик с снабдител по свободно контрактувани цени чрез: отвод за правене на стандартизирани товарови профили, отвод за сключване на рамкови контракти с самостоятелните търговци.
Комисия за защита на конкуренцията наложи имуществена глоба в размер 1 902 995 лева на „ ЕВН България Електроснабдяване “ ЕАД за корист с господстващо състояние, с която се дискриминират самостоятелните търговци отвън икономическата група на ЕВН и се лимитира търговията с електрическа сила по свободно контрактувани цени посредством продан на основна информация сред предприятия от икономическата група на ЕВН за клиенти, които минават от доставка по контролирани към доставка по свободно контрактувани цени.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията е доказано дефинитивно в целокупност с Решение № 3452/12.04.2022 година на Върховен административен съд, постановено по адм. д. 9365/2021 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР