Върховният административен съд заседава вчера по законосъобразността на решението на

...
Върховният административен съд заседава вчера по законосъобразността на решението на
Коментари Харесай

ВАС разгледа жалбите за отменения машинен вот

Върховният административен съд заседава през вчерашния ден по законосъобразността на решението на ЦИК, с което беше анулирано машинното гласоподаване на локалния избор. В досието, която ЦИК даде по случая, участва и справката на Държавната организация за национална сигурност, въз основа на която и ЦИК взе решение да анулира машинното гласоподаване.
Има и позиция на министъра на електронното ръководство, обвързвана с желанието да бъдат или не удостоверени машините, което публицистите не съумяха да видят.
" ДАНС внушава, че съм изнесъл сензитивна информация на флашка - това е неистина, която даже механически е невъзможна. Видеозаснемането е наложителна част от процедурата по засвидетелствуване на машините ", съобщи по-рано в позиция зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов.
От Върховен административен съд беше поискано от Росица Матева, представителят на ЦИК, да се изискат спомагателни материали от ДАНС оттатък тази информация. Съдът не позволи това, искане и даде ход на пренията, в които се аргументираха двете противоположни позиции - на жалбоподателите, че решението е незаконосъобразно и би трябвало да бъде анулирано, и на ЦИК, че то подхожда на закона.
Решението на Върховен административен съд беше оповестено късно през вчерашния ден след публицистичното привършване на броя.
ДУМА напомня, че ЦИК двa дни пpeди пpoвeдeнитe избopи нa 29 oктoмвpи  взe peшeние дa ce глacyвa  единствено с хартиени бюлетини на вота,  както и на балотажа в неделя.
Oбщo 12 жaлби ca пocтъпили в cъбoтa, 28 oктoмвpи пo eлeктpoнeн път oт комисията във Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд. Cъглacнo Избopния кoдeкc тe тpябвa дa бъдaт paзглeдaни и пo тяx дa имa cъдeбнo пpoизнacянe в тpиднeвeн cpoк oт пocтъпвaнeтo им.
По-рано Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия изслуша ръководителя на Държавната организация " Национална сигурност " Пламен Тончев във връзка информация за неспособност за потребление на машините в изборния развой. Още на 28 октомври ръководителя на комисията Бойко Рашков сподели пред медиите, че на съвещанието депутатите ще се срещнат с отчета на организацията, който е изпратен до ЦИК, както и с всички материали, които би трябвало да има към отчета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР