Върховният административен съд (ВАС) върна на Централната избирателна комисия казуса

...
Върховният административен съд (ВАС) върна на Централната избирателна комисия казуса
Коментари Харесай

ВАС върна на ЦИК въпроса със забраната Сидеров да участва в БНТ

Върховният административен съд (ВАС) върна на Централната изборна комисия проблема с решението на Българска национална телевизия да не пуска в ефир водача на " Атака " Волен Сидеров след неприемливото му държание в предаването " Референдум ".

Миналата седмица генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков разгласи, че е разпоредил Сидеров повече да не бъде канен най-малко до края на акцията. Няколко дни по-късно атакистът не бе позволен до присъединяване в избирателен спор в малкия екран. Така обаче Българска национална телевизия даде съображение на Сидеров да я съди поради това, че не го позволява в ефир, макар скандалното му държание. Причината – по закон Българска национална телевизия и БНР би трябвало да дават време за предизборна пропаганда на партиите и за задачата се подписват съглашения сред партиите и публичната телевизия, каквото има и с " Атака ".

Сидеров първо реши да направи следващия цирк, пробвайки се да нахлуе в постройката на малкия екран, а по-късно промени тактиката – зае се да накара медията да го допусне в ефир, жалейки се за неспазване на закона. От " Атака " се оплакаха пред ЦИК, само че комисията отхвърли жалбата с претекста, че " според съглашението Българска национална телевизия има право да прави преценка и да отхвърля излъчването на форми за отразяване на предизборната акция по съображения по отношение на законността и моралността на наличието им. "

Сидеров обаче не се отхвърли и апелира решението на ЦИК пред Върховен административен съд. Съдът реши, че комисията не е изложила задоволително добре фактическата обстановка и надлежно претекстовете за отхвърли си. Решението е върнато за ново разглеждане " при съблюдаване на напътствията на съда по пояснение и използване на закона ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР