Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалбата срещу

...
Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалбата срещу
Коментари Харесай

Съдът ще заседава след първия тур на изборите дали да отмени решението за машинния вот

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалбата против решението на ЦИК да няма машинен избор на локалните избори най-рано в понеделник. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от съда. Ако жалбата против решението на ЦИК бъде окомплектована и импортирана през днешния ден в съда, администрирането ѝ може да се случи най-рано в понеделник - денят след изборите, осведомиха още от Върховен административен съд. От институцията допълниха, че няма дежурни сформира през почивните дни.

Централната изборна комисия (ЦИК) е взела решението за анулация на машинното гласоподаване и въз основа на " отчета на ДАНС " и на срещата в Народното събрание в петък (27 октомври по обяд) и информацията от министъра на електронното ръководство Александър Йоловски по време на нея. Това се разбра от изявления на управлението й в телевизионни изявленията в събота заран (28 октомври).

Ключовото съображение и в решението на ЦИК, и съгласно Изборния кодекс остава фактът, че все още на решението не е бил получен документа, с който министерството дава единодушието си за удостоверяване на устройствата. Без него комисията не може да ги удостовери за потребление. Късно в петък вечер се разбра, че този документ е изпратен към ЦИК след 21 часа, а тяхното решение беше взето към 20 часа.

И ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова, и зам.-председателят и представител Росица Матева настояват, че на срещата в петък министър Йоловски им е споделил, че той няма да подпише документа. Не се разбра за какво и дали това не е било разпределено като пълномощие към зам. министър Михаил Стойнов, който е отговарял за целия развой. Когато ЦИК са получили документа с удостоверяването то било подписано точно от Стойнов и Нейкова сподели, че това е индивидът от отчета на ДАНС.

" Когато организацията, която отговоря за националната сигурност в страната даде такава сериозна информация, обвързвана с изборния развой, ние обсъдихме данните, които се съдържаха и по-късно присъствахме на среща при ръководителя на Народното събрание с представители на парламентарни групи, с министъра на електронното ръководство, където тази информация беше доказана. Той съобщи, че няма да подпише решението за засвидетелствуване на сходството, съобщи, че зам.-министърът е дал пред него писмени пояснения, които се съдържаха в справката на ДАНС и след тази информация ЦИК взе това решение ", сподели Матева пред Би Ти Ви. В отчета има задоволително информация, която да ни убеди в нуждата да приемем това решение, акцентира тя, добавяйки, че тя самата е един от най-големите последователи на машинния избор, само че съгласно нея анулацията му за тези избори е било единственото вярно решение.

Думите ѝ бяха доказани и от ръководителя на комисията Камелия Нейкова, която в интервю за БНТразказа, че на 26 октомври вечерта е получила " кореспонденция от ДАНС ", съдържаща информация за непозволени дейности на заместник-министър на електронното ръководство, свързани със сигурността на машинното гласоподаване.

" Имайки поради информацията, съдържаща се в отчета на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при ръководителя на Народното събрание, както и това, че до взимане на решението нямаше изпратено решение за засвидетелствуване на сходството, според Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния развой е извънредно значимо. Информацията от отчета на ДАНС съдържа данни, които допускат съмнение в изборния развой и компрометиране на машинното гласоподаване ", добави тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР