Върховният административен съд (ВАС) отмени определението на Административен съд София-град

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени определението на Административен съд София-град
Коментари Харесай

Тръгна дело срещу знакова заменка в София, подписана от Бойко Борисов

Върховният административен съд (ВАС) анулира определението на Административен съд София-град (АССГ) и започва дело по скандална заменка отпреди 12 години, подписана от тогавашния кмет на София Бойко Борисов. С тази заменка е даден парцел на строителната компания НИКМИ в столичния квартал " Стрелбище " – навръх ъгъла на бул. " България " и бул. " Петко Тодоров ", като там НИКМИ желае да построи 44-етажен небостъргач, а Върховен административен съд наложи към този момент две санкции (от 1000 лв. и от 13 000 лева) на основния проектант на София Здравко Здравков поради отхвърли му да извърши правосъдно решение и да утвърди Подробния организационен проект (ПУП) за парцела. За втората санкция общинските съветници събраха пари, само че трима от тях оповестиха това за фарс, визирайки други знакови случаи на застрояване – в " Лозенец " и " Борово ", където Здравков не работи по същия метод.
Сега Върховен административен съд обаче разреши започване на дело, с което да се анулира като незначително решение от края на 2006 година на Столичния общински съвет (СОС), с което НИКМИ получава като заменка парцела и доплаща към 4 млн. лв. за това. Решението на СОС е написано от Бойко Борисов в качеството му на кмет на столицата по това време.
" В нарушаване на съдопроизводствените правила АССГ се е произнесъл по допустимостта на митинга на незаявено в него съображение. По този метод съдът неприемливо е подменил предмета на разногласието, въведен с митинга като отричайки нищожността /с претекстове по същество/ е приел, че настояването за незаконност на решението на СОС е просрочено. Подмяната в предмета на разногласието, въведен с митинга, съставлява значително процесуално нарушаване позволено от съда ", написа в претекстовете на Върховен административен съд. Всъщност Върховният съд подрежда на АССГ да продължи съдопроизводствените дейности.
Жалбата с искане за завеждане на делото е на прокурор Радослав Колев, само че тя беше отхвърлена от арбитър Миглена Николова на първа инстанция . При обжалването на решението на Николова обаче към желае на прокуратурата се появи още един – тъжба на Столичния общински съвет, с която също се упорства, че дело е възможно, въпреки че СОС в действителност е другата страна по делото т.е. на хартия има интерес такова дело да не се води.
Припомняме, че решението на СОС от 2006 година става факт след импортиран отчет от Радослав Тошев , консултант на " Гергьовден ", който година по-късно става част от групата на ГЕРБ и два мандата подред е общински консултант, Петър Атанасов и Атанас Медникаров от партията на Стефан Софиянски ССД, както и Кирил Арсов от Национална движение „Симеон Втори". Решението в началото е спряно като незаконосъобразно от регионалния шеф на София, само че това е преодоляно в съда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР