Върховният административен съд (ВАС) отмени като незаконни текстове от Наредба,

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени като незаконни текстове от Наредба,
Коментари Харесай

ВАС забрани поставянето на легнали полицаи

Върховният административен съд (ВАС) анулира като противозаконни текстове от Наредба, регламентираща построяването на неравности върху пътното платно за ограничение на скоростта на придвижване, като на процедура забрани слагането на " легнали служители на реда ". Това излиза наяве от публично известие на съда.

ВАС анулира атакуваните текстове поради нарушени от административния орган правила на правда, тъждество и досегаемост, гласност и бистрота, на аргументираност, непоклатимост, неприкритост и координация. Така " легнали служители на реда ", всевъзможни други напречни пътни маркировки и средства за понижаване на скоростта ще може да има единствено след приемането на правила по верен и легален ред.. 

С въпросния нормативен акт още през 2012 година Министерство на регионалното развитие и Министерство на вътрешните работи е основало разпоредбите за създаване или монтиране върху платното за придвижване на изкуствени неравности и на други средства за ограничение на скоростта на придвижване и условията към тях, Основните моменти в него обаче са оспорени пред Върховен административен съд от фиическо лице. 

И в този момент петчленният състав на Върховен административен съд анулира съществени текстове от наредбата, като  приема, че съгласно Закона за нормативните актове (ЗНА),изработването на план на нормативен акт се прави при ценене на правилата на аргументираност, непоклатимост, неприкритост и координация. За да бъде изпълнено това условие е било належащо преди внасянето на план на нормативен акт, съставителят на плана да го разгласява на интернет страницата на съответната институция дружно с претекстовете, като на заинтригуваните лица да се даде минимум 14-дневен период за оферти и мнения по плана.

Върховните съдии одобряват, че в случа не е задоволително доказателството, установяващо осъществяването на това императивното предписание, писмо от 2012 година на зам. министър на районното развиване и благоустройството, с което същият е уведомил министъра на превоза, изпълнителния шеф на националното съдружие на общините и регионалните шефове в страната, че на електронната страница на Министерство на регионалното развитие е оповестен планът на Наредбата. Според висшите магистрати от това изказване не може да се откри от коя до коя дата е бил оповестен планът на наредбата и дали фактически с този план са оповестени отчетът и претекстовете, както е условието на закона. Никъде в писмото не е посочено, че е оповестен и отчетът.

ВАС твърди и, че въобще не са задоволително мненията на Министерство на регионалното развитие, че заради техническа неспособност, обвързвана с архивирането на данните от сървърите, поддържали уеб страниците на министерствата през 2012 година, не могат да показват доказателства за издание на плана на наредбата на интернет страницата на министерствата. Срокът на опазване на документите, отразяващи главните действия в държавните и общинските институции, е 20 години, напомнят съдиите. С оглед на тази наредба извадката от интернет страницата на Министерство на регионалното развитие е следвало да е част от административната кореспонденция по приемане на наредбата, още повече с оглед безсрочността на оспорването на подзаконовите нормативни актове.
Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР