Върховният административен съд /ВАС/ остави в сила решението, което отмени

...
Върховният административен съд /ВАС/ остави в сила решението, което отмени
Коментари Харесай

Окончателно: ВАС отмени механизъм за устойчивост на бюджета за 2021 г. на НЗОК за лекарства

Върховният административен съд /ВАС/ остави в действие решението , което анулира Механизма за гарантиране на предвидимост и резистентност на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2021 година за лекарствени артикули . Според съда, Механизмът е опровержителен на закона и конституцията, като носи натоварване на комерсиалните субекти и заплащания за медикаменти , които подкрепят правата на жителите за достъп до избрани медикаменти. Съдебното решение е дефинитивно.

Съгласно алинея от Допълнителните разпореждания на Закона за здравното обезпечаване Механизмът съставлява компесаторна мярка , която се ползва в случаите на превишение на средствата за здравноосигурителни заплащания за лекарствени артикули, избрани в Закона за бюджета на НЗОК /ЗБНЗОК/ за съответната година.

Покриването на разликата сред заложени доходи и фактически осъществените разноски е предоставено на частноправните субекти , които доставят в страната лекарствени артикули, включени в Позитивния лекарствен лист. За възобновяване на разноските в случаите на превишение е налице законова рамка, като редът и методът на това възобновяване се прави според умишлен механизъм, какъвто е оспореният за 2021 година

Касационната инстанция приема за верен извода на тричленния състав, че Механизмът за 2021 година е подзаконов нормативен акт, публикуван от Надзорния съвет на НЗОК в границите на предоставената му подготвеност, само че в нарушаване на процедурата , защото не са спазени условията на член 77 от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, разискване на плана, дружно с показаните мнения, оферти и възражения, а това е в несъгласие с главните правила – досегаемост, гласност и бистрота, поредност и предвидимост. Този извод е независимо съображение за анулация на Механизма. Въпреки това касационната инстанция е изложила подробни претекстове и във връзка с материалната правомерност на акта.

Върховен административен съд стимулирано е приел, че при използване на Механизма в сегашния му тип, се стига до изземване на прихода от продажбата на съответния лекарствен артикул , което е в несъгласие с нормите на Конституцията на Република България, уреждащи закрилата на правото на благосъстоятелност, свободната стопанска самодейност, в това число идентичното отнасяне и на вложенията.

От друга страна, задължението за доставка на задоволителни количества лекарствени артикули за облекчаване на здравните потребности на популацията и използването на Механизма води до безусловно финансово натоварване на ангажирания индивид .
Засягането на комерсиалните субекти от своя страна би довело до отдръпване на лекарствени артикули от българския пазар, респективно от отнемане на здравноосигурените лица от достъп до избрани лекарствени артикули, чиито вносители са засегнатите лица. 

По делото е открито, че преразходът по бюджета на НЗОК, който субектите следва да покриват според Механизма, се осъществя не като изключение, а закономерно във всяко тримесечие и за годината като цяло, което засяга погрешно обмисляне на бюджетните разноски от страна на НЗОК, на съзнателно заложен прикрит недостиг при бюджетното обмисляне от страна на НЗОК, който е планувано да бъде трансфериран към фармацевтичната промишленост чрез Механизма.

Липсата на опция за компенсиране сред лекарствените артикули в другите подгрупи води до по-неблагоприятно отнасяне на комерсиалните сдружения на новаторски лекарствени артикули, изключително на тези, които се заплащат за първи път от бюджета на публичното здравно обезпечаване през съответната година.

Екологичен потенциал ще преразгледа регулациите в региона на фармацевтиката, с цел да обезпечи по-добра досегаемост на медикаменти

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР