Върховният административен съд (ВАС) окончателно отсъди в полза на Георги

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно отсъди в полза на Георги
Коментари Харесай

ВАС окончателно даде на Георги Гергов акциите на Варна в Пловдивския панаир

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно отсъди в интерес на Георги Гергов по отношение на прехвърлянето на акциите на Община Варна в „ Международен панаир Пловдив “ АД към сдружението на предприемача „ Пълдин туринвест “ АД. С решението на Върховен административен съд, оповестено на 15 ноември и неподлежащо на обжалване, Гергов ще придобие 79,3% от контрола над неразрешеното за приватизация сдружение, написа.

Това стана ясно, откакто Върховният административен съд обезсили решението по административно дело от 2021 година на Административен съд – Варна. Припомняме, че Административният съд в морската столица реши през април 2022 да блокира решението на Общинския съвет във Варна, който пък беше дал своя вот през декември 2021 година акциите в Пловдивския панаир, притежавани от общината, да бъдат апортирани в сдружението „ Пълдин Туринвест “ АД. Прокуратурата във Варна ревизира прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир Прокуратурата във Варна ревизира прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир. Припомняме, че общинският съвет в морския град одобр... Прочети повече По този метод решението на общинските съветници означаваше, че Варна предава цялостния надзор на панаира на Гергов, тъй като той държи 2/3 от акциите на „ Пълдин Туринвест “.

Кметът на Варна Иван Портних тогава изиска 16 милиона лв. против акциите, които общината има. Накратко – Административният съд анулира това решение, а в този момент Върховен административен съд блокира тази анулация и де факто разреши осъществяване на решеното от Общинския съвет на Варна. Община Варна получи 29% от държавните дялове в Пловдивския панаир през 2017 година под формата на 16 314 400 акции, всяка от които коства 1 лев. Останалите акционери в компанията бяха страната - посредством Министерството на стопанската система - и " Пълдин туринвест " АД, сдружение с 25% присъединяване на Община Пловдив, а останалите са на Гергов.

" Върховните магистрати от касационната инстанция одобряват, че решението на първоинстанционния съд е неприемливо. Решенията на Общинския съвет-Варна, оспорени от регионалния шеф, не съставляват самостоятелни административни актове, защото не са издадени при реализирането на управническа активност, с използването на господарски пълномощия, присъщи за публичноправните връзки. При отсъствието на тези белези, решенията на общинския съвет не могат да бъдат подлагани на надзор за правомерност по реда, по който се оспорват административните актове ", оповестиха от Върховен административен съд.

" Общината като юридическо лице има право на благосъстоятелност върху парцели, движимости и други имуществени права, които могат да бъдат притежавани от правните субекти. Тя може да учредява или да взе участие в търговски  дружества, чийто капитал не е напълно нейна благосъстоятелност, с парична или непарична вноска, след решение на общинския съвет. Учредяването и присъединяване на общината в търговски сдружения се контролира от правила на частното право, които се ползват и за останалите субекти, извършващи стопанска активност. В съответния случай разпореждането с акции, за което Общинският съвет-Варна е дал единодушие, се прави по реда и при изискванията на Търговския закон ", стимулират се висшите съдии.

Нинова желае от регионалния шеф на Варна да спре прехвърлянето на Пловдивския панаир на Гергов Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова изпрати писмо до Областния шеф на Варна господин Марио Смърко... Прочети повече В претекстовете им е посочено още, че наредба от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА) ясно показва, че контролът за правомерност върху актовете на общинския съвет, който регионалният шеф упражнява, като оспорва или връща за преразглеждане решения на общинските препоръки, се отнася до случаите, в които общинският съвет издава самостоятелни, общи или подзаконови нормативни актове.

" При отсъствието на белези, които сочат реализирането на административна активност, оспорените от регионалния шеф на област Варна решения на Общинския съвет-Варна не могат да бъдат предмет на правосъдна инспекция, провеждана по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Волеизявленията, направени не от орган на изпълнителната власт, а от орган на локалното самоуправление, имат гражданско-правен темперамент, заради което административният съд не е бил способен да се произнесе ", настояват още от Върховен административен съд.

Решенията на Общинския съвет - Варна, оспорени от регионалния шеф, не съставляват самостоятелни административни актове, защото не са издадени при реализирането на управническа активност. При отсъствието на тези белези решенията на Общинския съвет не могат да бъдат подлагани на надзор за правомерност по реда, по който се оспорват административните актове. Докладчикът по делото е изразил изключително мнение. Решението по административното дело, оповестено от Върховен административен съд, е дефинитивно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР