Върховният административен съд (ВАС) обезсили решение №102 от 20.01.2020 на

...
Върховният административен съд (ВАС) обезсили решение №102 от 20.01.2020 на
Коментари Харесай

ВАС обезсили решението за правомощията на кмета на Ботевград

Върховният административен съд (ВАС) обезсили решение №102 от 20.01.2020 на Административен съд София - област, с което е анулиран отводът на ОИК - Ботевград да приключи предварително пълномощията на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Със същото решение се приключва напълно производството по делото.
Производството пред Административен съд София - област е формирано по оспорвания на политическа партия „ Обединена социалдемокрация “ и политическа партия „ Движение Инициатива за Ботевградска община “ против решение № 232/27.12.2019 година на ОИК-Ботевград.
На 27 декември 2019 година Общинската изборна комисия с 9 против 4 гласа не приключи пълномощията на кмета.
С решението на висшите съдии от през днешния ден, те одобряват, че двете политически партии, подали жалбата пред първоинстанционния съд нямат юридически интерес, защото нямат независими представители в общинския съвет, което по закон е условие за допустимост на производството. Поради тази причина Административен съд – София област е следвало да остави оспорването без разглеждане и да приключи правосъдното произвеждане.
„ Съдебното произнасянето по съществото на разногласието, а точно отразява ли се откритият спор на ползи във връзка с Иван Гавалюгов на правото му да извършва пълномощията на кмет на община Ботевград и респективно вярно ли е решението на ОИК Ботевград, е неприемливо, защото това решение, като необжалвано в законоустановения период от надлежни страни с юридически интерес, е влезнало в действие. Предвид изложеното, неприемливото правосъдно решение следва да бъде обезсилено “, пишат в претекстовете си висшите съдии.
Решение на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР