Върховният административен съд (ВАС) не отменя Националната здравна карта по

...
Върховният административен съд (ВАС) не отменя Националната здравна карта по
Коментари Харесай

Юридически заврънкулки, който скриват възможност за източване на НЗОК

Върховният административен съд (ВАС) не анулира Националната здравна карта всъщност, той анулира решението на правната дирекция на Министерския съвет (МС) дали да разгласява тази здравна карта в „ Държавен вестник “. Това съобщи някогашният здравен министър доктор Петър Москов в предаването „ Тази заран “ по bTV.

„ Министерски съвет счита, че Националната здравна карта е административен акт, а административен акт не се разгласява в „ Държавен вестник “. Съдът обаче споделя, че това е нормативен акт. За разлика от административния, нормативният акт се разгласява в „ Държавен вестник “. И тъй като Националната здравна карта не е оповестена в „ Държавен вестник “, Върховен административен съд анулира цялата карта и цялата философия, която стои зад нея “, изясни Москов.

Няма нито една дума всъщност дали картата е добра или неприятна , смислена или не. „ Когато няма страна, нея я няма на никое място “, уточни той.

Преди пет години същият съд, в различен състав, само че с един повтарящ се арбитър, отсъжда, че здравната карта на тогавашния здравен министър Стефан Константинов, е административен акт и не предстои на издание в „ Държавен вестник “, посочи Москов.

Сега Върховен административен съд споделя, че картата е документ, изпълнен с правно-нормативна уредба. Всъщност Националната здравна карта са таблици, демография и здравна статистика, въз основата на която страната взема своите решения. Няма един ред текст, сподели гостът. И добави: „ Зад тези юридически заврънкулки стои голямо прикриване на опция да продължава източването на Касата (НЗОК, бел. ред.) “.

В България към края на предходната година има 40 хиляди кревати за интензивно лекуване. Това, съгласно Европейската комисия, всички политически партии, синдикатите, съсловните организации и работодателите, е раздута болнична система, която е нефункционална и неефективна. Отменената карта оферираше, въз основата на явен разбор за потребностите, тези кревати да са малко над 35 хиляди Средният разход за едно легло на година, заето или не, е 32 хиляди лева Тази сума, умножена по броя на непотребните кревати, дава 110 млн. лева неефикасен разход . Който обаче е доход за някои хора, сподели Москов.

Целият блян за доближаване на структурата на здравната ни система, метода ѝ на финансиране и надзор към европейските бива блокиран, тъй като няма държавност, счита той. По думите му парите са съсредоточени по отношение на бизнес интереса на избрани групировки, а не по отношение на потребностите на хората.

Здравната карта беше ефикасен управнически инструмент за орязване на неефективни и ненужни от позиция на здравето на хората разноски . Целта ѝ беше да поправи несъответствията, сподели някогашният министър. Според него без картата ще не престават да бъдат откривани лечебни заведения тук-там, където действително няма потребност. „ Падането на картата не дава опция на страната да забрани всяка последваща история, обвързвана с някого, който желае да открие 10-ата, 17-ата, 30-ата болница еди-къде си – тя би трябвало да бъде записана, министърът няма право да ѝ откаже контракт, Касата няма право да ѝ откаже финансиране и за нея би трябвало се задели бюджет. Затова лимитите на „ Пирогов “ тази година са с 2 млн. лева по-малко, а на частна болница в Монтана – с 6 млн. повече “. Защото няма правила, обективност, няма равно отношение “.

Москов разяснява и случая с болничното заведение във Враца . По думите му близо две години той не е съумял да смени шефа ѝ, който е натрупал по 2 млн. лева годишно просрочия, тъй като кметове от Българска социалистическа партия на близките обитаеми места блокирали решението с административни хватки.

„ Когато няма здравна карта, на следващия ден в двора на Врачанската болница може да се появи и трета болница, която да взема друга рентабилна активност, а врачанските хирурзи и анестезиолози да се занимават със спешността и тежките случаи “, сподели Москов.

Здравната карта трябваше да бъде призната 2007 година Това е изискване на Европейски Съюз България да бъде призната. Понеже я няма, има опция да се случва това във Враца. За 10 години Врачанската болница е платила на частната конструкция до нея 10 млн. лева, а е получила малко над 1 млн. лева А страната не може да смени шефа, тъй като на локално равнище Българска социалистическа партия беше част от този модел на ръководство на врачанаската болница, уточни той.

По думите му актуалният здравен министър проф. Николай Петров е „ честен и първокласен човек “.

Разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия е, че ГЕРБ държат на икономическа и финансова непоклатимост и няма да доведат до финансова рецесия като при Жан Виденов или до икономическа като при Пламен Орешарски. И ще удържат евроатлантическата ориентировка на България, счита Москов.

Според него, в случай че възникне още една групировка в дясно, ще е доста смешно.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР