Върховният административен съд ще се произнесе в срок до 6

...
Върховният административен съд ще се произнесе в срок до 6
Коментари Харесай

Синдромът Анка клати и летището

Върховният административен съд ще се произнесе в период до 6 март по жалбата на претендента за концесионер на летище Пловдив " Силк роуд Пловдив еърпорт ". На процедура това ще стане единствено 2 месеца преди приключването на крайния период на подадените предложения, което слага цялата процедура под риск. След произнасянето на магистратите комисията по избора на концесионер в Министерството на превоза има 3 разновидността - да направи стремително своя избор, да предложения претендентите да потвърдят своите предложения, или да анулира процедурата. От нейния старт изминаха към този момент 10 месеца. Освен отстранената от КЗК  " Силк роуд Пловдив еърпорт " за летище Пловдив играят още китайски конгломерат HNA Group и подкрепеното от община Пловдив обединяване сред " Тракия икономическа зона " и транспортьор № 1 в България ПИМК.

Процедурата обаче е в клопката на синдрома " Анка " с непрекъснатите обжалвания. От сходна скица страдат съвсем всички огромни планове у нас, в това число процедурите по избора на реализатори за реорганизация на площад " Централен " и галерията на ул. " Гладстон " в Пловдив. Заради тъжби се бави и усвояването на 24 млн. по Оперативна програма " Региони в напредък " за ремонт и реновиране на улици и паркове под тепетата. Историята се повтаря и с летището. В тази връзка от ден на ден специалисти и политици у нас упорстват за смяна в законодателството, която да понижи опциите за отсрочване и да редуцира периодите, в които се преглеждат съответните тъжби. 

Транспортното министерство в профил " Силк роуд Пловдив еърпорт " от процедурата за концесията на летището още на 25 юли 2017 година Експертите настояват, че консорциумът не е потвърдил наложителни минимални активи от 20 млн. евро, свързани с главната активност на аеропорта. Вместо това претендентът е дал доклади на трето лице - кипърското Cobalt New Age Airlines Group, което обаче не попада под каквато и да било форма в заявката за присъединяване или в различен от показаните от " Силк роуд " документи. Основен състезател в " Силк роуд Пловдив еърпорт " със 75% присъединяване е сдружението " Принц декор Пройсен кепитъл лимитeд ", записано в България. Собственик на 96% от капитала в него пък е швейцарецът Урс Майстерханс.

От „ Силк роуд ” оспориха решението първо пред Комисия за защита на конкуренцията, която обаче го удостовери като законосъобразно. Последва тъжба във Върховен административен съд, която най-сетне бе прегледана в правосъдно съвещание на 6 февруари. То завършва с констатацията, че делото е изяснено и съдът ще се произнесе в законовия период, или най-късно до 6 март.

Сагата с летището обаче няма да спре дотук, даже от Транспортното министерство да изберат концесионер в границите на настоящата процедура. Практиката демонстрира, че изгубилият претендент сигурно ще апелира, което значи най-малко още половин година престой на преписките в Комисия за защита на конкуренцията и административните съдилища. През това време аеропортът се ръководи от мениджърски екип, който всеки месец брои дните до уволнението си. Китайският претендент за аеропорта пък, който оперира с товари и на пристанището в Пирея, към този момент прави изследвания за вложения в конкурентни на Пловдив летища като тези край Солун и Ниш.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР