Върховният административен съд потвърди решение на КЗК, с което се

...
Върховният административен съд потвърди решение на КЗК, с което се
Коментари Харесай

ВАС върна отначало поръчката за обновяването на цял пловдивски квартал с 4 млн. лева

Върховният административен съд удостовери решение на Комисия за защита на конкуренцията, с което се анулира компанията реализатор за обновяването на цялостен квартал в Пловдив.  Още през лятото на 2023 година регион „ Централен ” пусна социална поръчка за ремонта на ВиК мрежата,  улиците, тротоарите и паркингите в карето сред бул. „ Пещерско шосе ”, бул. „ Копривщица ”, ул. „ Данаил Юруков ” и бул. „ Свобода ”.
Прочетете още
На процедурата се явиха два консорциума ДЗЗД " Леденика 2023 ” с водещ сътрудник „ Грома холд ” и ДЗЗД " Младежки рид " отпред, на който е „ Геострой ” АД. Комисията към регион „ Централен ” избира първата компания, като отстранява от присъединяване други участник.

Причината е, че " Геострой " АД - един от участниците в ДЗЗД " Младежки рид ",  участва в друго съдружие, което е изпълнявало поръчка с Община Бяла за районна система за ръководство на отпадъците в район Борово.  Договорът е бил преустановен, като Община Бяла  предявен иск за наказателна клауза против изпълнителя, в размер на 3, 4 млн. лв. без Данък добавена стойност - почти 22% от общата стойност на контракта. Въпреки че две инстанции са се произнесли в интерес на компанията, към момента Върховен касационен съд не е дал своята глоба. Поради това от комисията в регион „ Централен ” са решили, че тя не дава отговор на условията в Закон за обществените поръчки за надеждност и са я отстранили.  

Комисия за защита на конкуренцията приема това премахване за погрешно, а Върховен административен съд го удостоверява,  защото има висящо произвеждане към момента и компанията не може да влезе в графата за липса на надеждност.

Така от съдът връщат поръчката изначало – за разглеждане на техническите оферти на двете компании.  

Поръчката е за 4 млн. лв., като проблемите в зоната са от на 30 години, като повода е остарялата ВиК мрежа. Тя би трябвало да бъде напълно актуализирана, като включително влиза и подмяната на колектор, като ще се търсят средства през Министерство на регионалното развитие.

В техническото задание е обещано реконструкцията на улиците „ Леденика ”, ” Върховръх ” „ Данаил Юруков ”  с прилежащите им паркинги и тротоари, както и реорганизация на пространството, заключено сред ул. „ Леденика “ и ул. „ Върховръх “ за паркинг, с ориентировъчна  обща площ тротоарна и пътна 16 380 м2, от тях за реорганизация на тротоарна настилка към 9 950 м2, в това число алеите пред блоковете.

Също по този начин да се обнови северния тротоар на бул. „ Свобода ” в сектора от бул. „ Копривщица ” до бул. „ Васил Априлов ” ориентировъчна повърхност 3700кв.м.-с велоалея от бетон 2.5м.  Площи за озеленяване  и рехабилитация в зоната, които би трябвало да се облагородят са към 11 000 кв.м.

В поръчката е записано, че бъдещият реализатор би трябвало да разработи  капиталов план, като засегне всички обекти на намеса от детайлите на градската среда. В това число -  благоустрояване и озеленяване, рехабилитация и социализация, създаване на  площадки и зелени площи за необятно публичен озеленяване
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР