Върховният административен съд отмени решение на Административния съд в Софи

...
Върховният административен съд отмени решение на Административния съд в Софи
Коментари Харесай

Окончателно! ВАС нареди на Румен Гайтански-Вълка да събаря сградите си край яз. Искър

Върховният административен съд анулира решение на Административния съд в Софи в частта, в която е отхвърлена жалбата на Териториално отделение Държавно ловно стопанство „ Искър " при „ Югозападно държавно дружество " Директива за птиците против заповедта на основния проектант на Столична община.

В заповедта беше подредено на държавното дружество да отстрани противозаконен градеж, състоящ се от две здания, който се намира в резиденцията на Румен Гайтански, прочут още като Вълка, край язовир Искър. Едната е едноетажна солидна стопанска постройка (за адаптация на дива свиня), а втората е помощна постройка към нея.

Върховните магистрати анулират заповедта на основния проектант на Столична община в частта, в която на държавното ловно стопанство „ Искър " - „ Югозападно държавно дружество " Директива за птиците е подредено да отстрани установения противозаконен градеж и по този начин остава на Гайтански да събаря постройките.

Делото за премахването на постройките в резиденцията на Гайтански край язовир Искър тече от две години в съдилищата.

Настоящото дело беше формирано пред Върховен административен съд по касационни тъжби на Териториално отделение Държавно ловно стопанство „ Искър " - „ Югозападно държавно дружество " и „ Био Майнинг " АД, компанията на Гайтански.

Предмет на правосъден надзор в първоинстанционното произвеждане пред административния съд е заповед на основния проектант на Столична община, с която е разпоредено на „ Био Майнинг " АД - София и на Югозападно държавно дружество " Директива за птиците - Териториално отделение Държавно ловно стопанство „ Искър " да отстранен едноетажната солидна стопанска постройка (за адаптация на дива свиня) и едноетажна солидна сграда - помощна постройка към нея ", които са на язовир „ Искър ", построени в парцел, обществена държавна благосъстоятелност, без утвърдени капиталови планове и без издадено позволение за градеж.

Върховните магистрати одобряват извода на първоинстанционния съд за липса на позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила при издаване на оспорения административен акт – заповедта на основния проектант на Столична община.

Заповедта е издадена при съблюдаване на плануванаъа в Закона за устройство на територията процедура.

Констативен акт от 13.12.2021 година, въз основа на който стартира административното произвеждане за определяне на противозаконните градежи, е формиран е съответно връчен на сдружението - жалбоподател.

Подадените против констатациите в него възражения са признати от административния орган за неоснователни, за което са изложени претекстове в оспорената заповед.

Служебно са събрани и спомагателни доказателства, касаещи интервала на осъществяване на градежа. Относно времето на построяването им ответникът се базира на данни на чиновници на Търговско предприятие „ Държавно ловно стопанство " - Искър и неналичието на отразяването на градежите в утвърдената през 2015 година кадастрална карта.

Заключението на вещото лице за осъществяването им преди не-повече от 5-6 години удостоверява тази констатация. В формирания констативен акт и в оспорената заповед категорично е посочено, че се касае за нови градежи.

Неоснователно е възражението за осъществени строителни действия в хипотезата на аварийност. Дори при бедствени и спешни обстановки се дължи издаване на позволение за градеж по изключение по частични работни планове и по време на строителството.

Данни за такива обстановки не са открити в административното или правосъдното произвеждане.
Касационният състав на Върховен административен съд споделя извода на АССГ, че в тази ситуация се касае за нови градежи, за построяването на които са нужни утвърдени капиталови планове и строително позволение. Такива не са издавани, заради което вярно постройките са избрани от административния орган като противозаконни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР