Върховният административен съд отмени решение, касаещо конкурса за повишаване в

...
Върховният административен съд отмени решение, касаещо конкурса за повишаване в
Коментари Харесай

ВАС отмени решение на ВСС във връзка с конкурса за следователи в Националната следствена служба

Върховният административен съд анулира решение, касаещо състезанието за повишение в служба „ следовател “ в Национална следствена работа, открит през юни 2021 година Това е точка 1.4 от протокол № 39 от съвещанието на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, извършено на 02 ноември 2022 година, с което на съображение чл.160 и чл.193 ал.3 от Закона за правосъдната власт следовател Иван Иванов е нараснал на служба следовател в Националната Следствена работа с сан “следовател в Национална следствена служба ”.

Административно дело № 15 от 2023 година е формирано по тъжба на Светлана Дашева, против решението на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Върховните магистрати изпращат преписката на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, изпълняваща функционалностите на Висш Прокурорски съвет за продължение на конкурсната процедура за повишение в служба „ следовател “ в Национална следствена работа.

Върховните магистрати одобряват, че са позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила. Налице са нарушавания при избора на членове на комисията - от Общото заседание на следователите от Национална следствена служба са изключени категории лица, на които законът признава правото да бъдат членове на този орган на правосъдната власт, респективно опцията им да вземат участие в жребия за избор на конкурсна комисия. Това визира общо 17 следователи.

Нормативно откритото условие за присъединяване в жребия на всички членове на Общото заседание на следователите на Национална следствена служба на органа на правосъдната власт е обосновано с оглед значимостта, характера и същността на активността на конкурсната комисия по член 189, алинея 5, т. 10 Закон за съдебната власт.

Поради откритите несъответствия с условията на закона, висшите магистрати изпращат с инструкции преписката на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, изпълняваща функционалностите на Висш Прокурорски съвет за връщане на процедурата от момента на избор на конкурсна комисия.

Със същото решение Върховен административен съд отхвърля жалбата на Светлана Дашева с искане за прогласяване на нищожността на решенията по т. 1.7 и т.1.8 от протокол № 39 от съвещанието на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, извършено на 02 ноември 2022 година Върховните магистрати одобряват, че обрисуваните в теорията и практиката критерии за отличаване на нищожните от унищожаемите административни актове при порока " материална незаконност ", са следните: налице е цялостна липса на предпоставките, визирани в хипотезата на използваната материалноправна норма; актът е напълно лишен от законово основание; акт със същото наличие не може да бъде публикуван въз основа на никакъв закон, от нито един орган. Т.е. административен акт е незабележим при съществуване на извънредно тежко нарушаване (порок). Ето за какво при практикуване на надзор за правомерност съдът следва да реши тежестта на позволеното нарушаване на материалния закон и дали то е от такава степен, че да направи невероятно съществуването на акта като подобен. Именно съществуването на толкоз тежък недостатък приравнява административния акт на " правно нищо ", на фиктивен факт. При по този начин обрисуваните критерии за незначителност досежно материалната правомерност на актовете,настоящата инстанция намира че са налице материално правните учредения за приемане на оспорените като оскъдни решения - чл.193 ал.3 и ал.8 Закон за съдебната власт,а точно при попълване на местата от класирането да се приключи гласуването във връзка с останалите претенденти, както и да им се укаже опцията да оспорят решенията на колегията пред Върховен административен съд според правилото на чл.193 ал.8 Закон за съдебната власт. Ето за какво и оспорването в тази му част следва да се отхвърли.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР