Върховният административен съд окончателно разпореди незабавно да бъдат върнати на

...
Върховният административен съд окончателно разпореди незабавно да бъдат върнати на
Коментари Харесай

ВАС разпореди да бъдат върнати на Сиела Норма 228-те машини, които не участваха в изборите

Върховният административен съд дефинитивно разпореди неотложно да бъдат върнати на " Сиела Норма " 228-те машини за гласоподаване, които не участваха в изборите. Това излиза наяве от определение на съда.

С решението си висшите магистрати удостоверяват предписание на Административния съд в София, който в средата на месеца дефинира, че тези машини не са купени от ЦИК и комисията няма право да се разпорежда с тях.

" Да бъде прекъснато абсолютно действието, подхванато от ЦИК, изразяващо се във фактическо задържане без правно съображение на 228 машини за гласоподаване, които не са част от контракта сред ЦИК и " Сиела Норма ", записа в претекстовете си тогава Административният съд в София. Със правосъдния си акт от през днешния ден и Върховен административен съд споделя същото.

След като въпросните 228 машини не са предмет на контракта за социална поръчка със " Сиела Норма " АД и няма да бъдат употребявани в изборния развой, то за ЦИК не са налице учредения да реализира дейности по задържане на непознато имущество, написа в претекстовете на висшия съд от през днешния ден.

Върховните съдии отхвърлят като неоснователни доводите на ЦИК, че комисията не може да допусне у нас безконтролното внасяне на машини от същия тип като тези, с които се гласоподава на изборите на 14 ноември.

Според магистратите даже да са от същия тип и със същия програмен продукт като тези по контракта, машините няма по какъв начин да бъдат употребявани от съответните изборни комисии, доколкото не са им предоставени по номера, и отпечатаните от тях разписки не съдържат номерата на признатите от комисиите машини, с които ще се гласоподава.

Случаят с машините нашумя след изказване на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който уточни, че тези устройства са над броя, купени от страната след социална поръчка. От " Сиела Норма " дадоха отговор, че 228-те устройства не са част от контракта с ЦИК, благосъстоятелност са на " Смартматик Интернешънъл Холдинг " и ще се употребяват за демонстрации в Албания и Грузия, както и за аварийни елементи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР