Върховната Рада ратифицира Истанбулската конвенция за предотвратяване на насилието над

...
Върховната Рада ратифицира Истанбулската конвенция за предотвратяване на насилието над
Коментари Харесай

Украйна ратифицира Истанбулската конвенция

Върховната Рада ратифицира Истанбулската спогодба за попречване на насилието над дами и домашното принуждение

Законопроектът на президента Володимир Зеленски беше подсилен в украинския парламент от 259 депутати, от които 193 са от групата на пропрезидентската партия "Слуга на народа ". Четирима се оповестиха срещу, а 25 се въздържаха, оповестиха украинските медии, представени от.

Зеленски внесе във Върховната Рада законопроект за ратификацията на Истанбулската спогодба на 18 юни. Мотивите му са, че това на първо място ще спомогне за възстановяване на политическия имидж на Украйна на интернационалната сцена като страна, "последователно спазваща отговорностите си в региона на отбраната на правата на индивида и главните свободи ".

Украйна подписа Конвенцията през 2011 година и имаше опити за поддръжка на документа в Народното събрание през 2016 и 2019 година

Такава бърза поддръжка за конвенцията, която не можеше да бъде утвърдена от Радата повече от 10 години, може да се дължи на обстоятелството, че тази седмица Съветът на Европейски Съюз би трябвало да вземе решение за даване на Украйна статут на кандидат-член. Ратифицирането на Истанбулската спогодба ще бъде в допълнение доказателство за решимостта на Украйна да следва европейските цели, разяснява RBC-Украйна

Конвенцията признава насилието против дамите по едно и също време за нарушаване на правата на индивида и като форма на дискриминация; открива ясна връзка сред постигането на тъждество сред дамите и мъжете и премахването на насилието против дамите.

Документът приканва страните да криминализират главните типове принуждение против дами (като гонене и душевен тормоз, насилствен брак, осакатяване на женските полови органи, насилствен аборт, насилствена стерилизация) и да плануват подобаващи и ефикасни санкции за принуждение.

Конвенцията е подписана от 46 страни, само че 10 (до решението на Украйна) не са я утвърдили, измежду тях е и България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР