Върховната касационна прокуратура е върнала отказа на специализираната и апелативната

...
Върховната касационна прокуратура е върнала отказа на специализираната и апелативната
Коментари Харесай

Върховната прокуратура отмени отказа на специализираната да разследва висш полицай за лидер на банда

Върховната касационна прокуратура е върнала отхвърли на профилираната и апелативната профилирана да проверяват върховен полицейски началник, който през юли 2020 година е заел политически пост. Това излиза наяве от разпореждане на органа, предоставено на " 24 часа " от държавното обвиняване.

Разследването е почнало по сигнали, че висши професионални ръководители в националната полиция и хора отвън системата на Министерство на вътрешните работи правят закононарушения. Използвани са СРС-та с разрешението на Специализирания углавен съд. Разследването е утвърдено от тогавашния министър на вътрешните работи Младен Маринов. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 година събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура с съществуване на задоволително данни за съществуването на проведена незаконна група с присъединяване на висши управителни чиновници от полицията. Направено е искане за формиране на досъдебно произвеждане.

По време на следствието през 2020 година един от висшите чиновници на Главна дирекция " Националнн полиция " е назначен на управителна служба в политическото управление на Министерство на вътрешните работи, оповестиха преди 2 месеца от ведомството. Към датата на прокурорския отвод същият е продължавал да извършва висшата управителна служба, а към сегашния миг е народен представител в Народното събрание. На този профил дава отговор само националният представител Христо Терзийски. 

" Искам изрично да заявя, че не ми е известно против мен да е правена някаква инспекция, не знам защо може да бъде водена такава инспекция, не съм викан в Дирекция " Вътрешна сигурност ", с цел да бъдат правени някакви инспекции, да бъдат снемани пояснения от мен. Категорично желая да заявя, че това известие на Министерство на вътрешните работи е продължение и разпалване на почналата война сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Такава война, такива борби могат да бъдат в изгода само на бандитите ", акцентира тогава Терзийски. Той е прочут с това, че в никакъв случай не се е замесвал в кавги.

Специализираната, а след това и Апелативната профилирана прокурура обаче отхвърлят да образуват досъдебно произвеждане. След митинг казусът стига до Върховната касационна прокуратура. Тя постановява, че е отводът е предписан без претекстове.  Обяснява се и че материалите от СРС-тата не са били приложени, а те внасят спомагателна изясненост.  Затова прокорор Бърнева анулира двата отхвърли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР