Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи мащабна проверка на Дирекцията за

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи мащабна проверка на Дирекцията за
Коментари Харесай

Прокуратурата нареди проверки на всички лифтове

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди огромна инспекция на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) и Държавната организация за метрология и механически контрол (ДАМТН) за съблюдаване на нормативните актове по устройство на територията, както и за безвредна употреба и механически контрол на всички кабинкови и открити въжени линии в страната. Тя е обхванала всичките 120 броя линии.

В хода на инспекцията е открито, че при 71 бр. от съораженията не са открити нарушавания, а за 49 от тях няма данни за съществуване на издадени строителни бумаги и за въвеждане в употреба. Без документи за въвеждане в употреба, в това число и без  данни за издадени позволения за градеж, са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото положение на 14 обекта. Четири от тях са в неприятно техническо положение, само че същите не се експлоатират.

Установено е нелегално строителство на градеж - Клуб „ Руска баня “, построен на начална станция на въжена линия Кабинков въжен превоз „ Княжево-Копитото, в Природен парк „ Витоша “.

Най-често повтарящи се нарушавания на строителните правила и правила са във „ Витоша “ –13 бр. съоръжения; „ Белица “ – 7 бр. съоръжения; „ Мальовица “ – 5 бр. уреди.

В резултат на това е изпратено наставление до началниците на РДНСК, респ. до кметовете на съответните общини (райони) да подхващат административни и административно-наказателни ограничения по отношение на установените нарушавания.

Констатирани са и нарушавания на Наредбата за безвредната употреба и техническия контрол на въжени линии. Най-често повтарящите се нарушавания на цитираната наредба  са във „ Витоша “ – 10 и „ Боровец “ - 4. Съставени са 4 акта за административни нарушавания и са наложени 93 насилствени административни ограничения. Всички те са в района на Западна Централна България.

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да подхващат и следващи ограничения за прекратяване на нарушаванията, както и за прецизно съблюдаване наредбите на нормативните актове, свързани със законността на тези градежи и уреди и тяхната техническа валидност. На контролните органи е разпоредено да изследват и преценяват какви са опциите за легализиране на противозаконните линии. Компетентните органи би трябвало да обмислят и опцията за прекъсване от употреба и унищожаване на градежите, за които няма строителни бумаги или не са безвредни.

Въз основа на събраната досега информация от инспекциите, ВАП намира, че са подхванати основни ограничения, свързани с безвредната употреба на кабинковите и въжени линии в страната, които до момента не са били обект на изчерпателен разбор и инспекция.

Към момента инспекциите не престават.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР