Върховната административна прокуратура (ВАП) e открила данни, че служители на

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) e открила данни, че служители на
Коментари Харесай

Прокуратурата: В МФ са извършили престъпление с надплатените партийни субсидии

Върховната административна прокуратура (ВАП) e разкрила данни, че чиновници на финансовото министерство са направили закононарушение от общ темперамент при проблема с раздадените партийни дотации. Проверката по случая е почнала на 22 май по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров, като тв шоу сигнализира, че петте парламентарни партии са получили над 6,5 млн. лева допълнително. Според ВАП данни раздадените пари са 38,684 млн. лева, което е с 6,519 млн. повече. Според прокуратурата вследствие на нарушаванията " цената " на фактически получен глас вместо избраните в бюджета 11 лева нелегално е увеличена на 13,23 лева

След инспекцията ВАП е подала сигнали до Сметната палата и Върховната касационна прокуратура (ВКП), има и наставления до финансовия министър Владислав Горанов. В период от 30 дни той би трябвало да предприеме ограничения за връщане на наддадените от бюджета пари. ВКП би трябвало да предприеме дейности против виновните чиновници от МФ. От Сметната палата незабавно оповестиха, че стартират одит на доклада за осъществяването на държавния бюджет за 2018 година Ще бъде тестван и редът за начисляване и погашение на дотациите на партиите.

ВАП е указала на министъра на финансите да приложи законовите благоприятни условия за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при осъществяване на заповедите, определящи метода на систематизиране на държавните дотации. Де факто държавното обвиняване поряза опитите на Горанов да се оправдава със законови неясноти, вместо да си признае неупражнения надзор по отпущането на средства към партиите.

Припомняме, че след експлоадирането на абсурда ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че партийните дотации били раздадени законно. Тя повтори и тезата на Горанов, че казусът идвал от неясноти в законите, които подвеждали някои хора да настояват, че има непозволено установяване на дотациите. От Българска социалистическа партия желаеха оставката на финансовия министър поради нарушение на Закона за държавния бюджет, а кабинетът незабавно предложи промени на Закона за политическите партии. Вчера правната комисия в Народно събрание одобри измененията, препоръчани от Министерски съвет. С тях се " заковава " дотация по 11 лева единствено за получен действителен глас за партия или коалиция. Формациите ще би трябвало да върнат надвзетите пари за три години обратно - от май 2016 година Зам.-министърът на финансите Росица Велкова съобщи, че методиката за изчисляването на партийните дотации постоянно е била една и съща и няма нарушаване. Зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков настоя, че не става въпрос за неизясненост в закона, а за неправилна методика за изчисляването на партийните дотации, поради което Владислав Горанов би трябвало да подаде оставка. Правосъдният министър Данаил Кирилов разгласи, че на среща в Министерски съвет Бойко Борисов е изразил мнение, че финансовият министър не би трябвало да напуща поста си.

Беше отхвърлена концепцията на " Воля " единствено парламентарно показаните партии да получават дотации. В момента по закон средства от държавния бюджет получават тези, които са получили 1% при парламентарен избор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР