Върховната административна прокуратура сезира министъра на земеделието, храните и горите

...
Върховната административна прокуратура сезира министъра на земеделието, храните и горите
Коментари Харесай

Проверяват сигнал за сеч на вековна гора край Котел

Върховната административна прокуратура сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши инспекция на сигнал за сеч на вековна дъбова гора край Котел.

За изясняването на случая би трябвало да се проучат плануваните по лесоустройствения план мероприятия, по кое време и какви дървесни типове са маркирани, какъв тип е сечта, какъв е типът на добива - за бичене, фурнир или шперплат, и защо тъкмо са маркирани дърветата. Освен това ще се ревизира дали сечта е съгласувана с Регионална инспекция за опазване на околната среда, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед съществуването на вододайна зона и така нататък

Информацията от инспекцията би трябвало да бъде систематизирана в отчет, в който да бъдат отразени посочените констатации, позволени нарушавания, формирани административнонаказателни производства, както и ограничения за прекратяване на нарушаванията.

Докладът би трябвало да бъде изпратен до ВАП в най-кратък период.

По случая се е самосезирала и Районната прокуратура в Сливен.

Досъдебното произвеждане е почнало на 12 септември. Претърсени са офиси в Държавното горско стопанство в Котел, откъдето е конфискувана цялата документи по отношение на въпросната сеч. Осъществени са и огледи на мястото на сечта в местностите Калугера и Боров чучур.

По досъдебното произвеждане е осъществен и оглед в склад на комерсиално сдружение, където е съхранявана част от отсечената дървесина.

Предстои по досъдебното произвеждане да бъдат назначени съответните експертизи.

" Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем заличаването на неповторимата българска природа! " . Това написа в Туитър основният прокурор Иван Гешев па случая.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР