Върховната административна прокуратура разпореди на контролните органи и общините поредица

...
Върховната административна прокуратура разпореди на контролните органи и общините поредица
Коментари Харесай

Заместничката на Гешев: Закриване на спецсъда ще се отрази на делата на европрокуратурата

Върховната административна прокуратура разпореди на контролните органи и общините поредност от инспекции за противозаконни градежи по Черноморското крайбрежие. Една от тези инспекции и за градежа край Алепу, а през вчерашния ден завърши инспекцията за качеството на водата в пловдивското село Брестовица. Тя беше разпоредена посредством служебния екоминистър.

Ръководителят на Въхровната административна прокуратура и един от заместниците на основния прокурор Десислава Пиронева изясни в " Денят стартира ", че е преразгледана инспекцията на случая " Алепу ", която е текла още през 2019 година. Тогава инспекцията е посочила, че всичко е наред, само че нещата са се променяли във времето - посочи Пиронева.

" Установихме незаконосъобразен административен акт, а точно наново позволение за градеж, т.е., следващо позволение за градеж на мястото. Първоначално е било обещано такаво за създаване на подпорна стена, след това вложителят се е отказал с нотариално заверена декларация от него и е подхванал ограничения по доставяне с ново такова - точно то се явявява незаконосъобразно, съгласно нас незначително ", разяснява зам-главният прокурор.

ВАП е направила цялостен разбор на всички условия, които касаят случая и е сезирала Окръжна прокуратура Бургас, която е внесла митинг против това позволение за градеж. Делото на първа инстанция е завършило и съдът е прогласил незначителност, в този момент следва разглеждане на делото от Върховен административен съд през есента.

През 2020 година е направена инспекция по цялото Черноморие. Констатирани са нарушавания както на Закона за устройство на територията, по този начин и на екологичното законодателство. Навсякъде са сезирани съответните способени локални органи.

Пиронева съобщи, че фактически има проблем с питейната вода в Брестовица.

" Изследванията са посочили какъв е източникът, откъдето манганът попада в питейната вода, също по този начин, че нарасналото количество манган е регистрирано през месец март тази година, а по-късно контролните проучвания са посочили неопасно, само че въпреки всичко съществуване на манган. Контролните органи са подхванали нужните ограничения както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект ", изясни Пиронева.

По думите ѝ ВиК операторът е иницирал създаване на нов тръбопровод в дълготраен проект, следва изследване и оповестяване на социална поръчка.

" Същевременно са подхванати ограничения за попречване и пречистване на водата, с цел да може количеството на манган да бъде понижено. Здравните управляващи в лицето на РЗИ-Пловдив не разрешават и все още използването на тази вода за питейни потребности и за готвене. Проверката не установи данни за увреждане на човешкото здраве ", съобщи зам-главният прокурор.

Според нея казусът е насъбран с годините вследствие на употребата на Водноелектрическа централа, който се намира в непосредствена непосредственост.

" Предприети са краткосрочните ограничения за попречване на продължаващото замърсяване на водата, в дълготраен проект е дадено и се възнамерява построяването на нов тръбопровод ", заключи тя.

Пиронева разяснява и вероятно закриване на профилираните съдилища. Според нея закриването на Специализирания углавен съд ще се отрази неподходящо на бъдещо разглеждане на делата на европрокуратурата. Тя съобщи, че служебният кабинет даже е подхванал ограничения, ориентирани към специализация на съдилищата, а това приказва за една променчивост. Такива промени съгласно нея би трябвало да се вършат след обширен и изчерпателен, отговарящ на публичните потребности и на трендовете разбор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР