Върховната административна прокуратура е възложила проверка на министъра на околната

...
Върховната административна прокуратура е възложила проверка на министъра на околната
Коментари Харесай

Прокуратурата нареди да се провери чия е Ботаническата градина във Варна

Върховната административна прокуратура е упълномощила инспекция на министъра на околната среда и на регионалния шеф на област Варна за изясняване на правото на благосъстоятелност върху терена, на който се намира Ботаническата градина във Варна. Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. Оттам показват, че формираната кореспонденция е поради медийни изявления, че частни лица са заградили десетки декари от Ботаническата градина, както и поради заплахата от загиването на предпазените типове растения, намиращи се там.

Както " Сега " писа, предходната сряда след края на работния ден в ботаническата градина на Софийския университет във Варна. Сигналът за това бе подаден от ръководителя на градината Огнян Илиев, който описа, че теренът е ограден с телена ограда и продължава да е завзет от претендиращи собственост върху него лица, които са си разпънали и тента. Така достъпът на управлението на градината до оражнерии с редки типове, инвентар, съоръжения е отсечен и не може да се грижи за редките типове в оранжериите.

Илиев напомни, че това не е първият случай на навлизане в градината. Още през 2004 група частни лица се пробваха да завзема парцела посредством трето лице, което претендираше, че го е наело. Те се позоваха на акт за благосъстоятелност върху 20 декара земя, добити по закона за собствеността и използването на аграрни земи, който се прочу с възобновяване на терени благодарение на така наречен кошаревски очевидци. Тогава обаче университетът съумява да се пребори във варненския областен съд, който анулира въвода във притежание, още повече, че Софийският университет разполага с акт за обществена държавна благосъстоятелност от 1999 година за терена от 360 декара във Варна, върху който е ситуирана ботаническата градина.

Сега се опитва сходна скица - за 20-те декара още веднъж се претендира през трето лице, което се показва за заемодател на частните лица, обясниха от градината.

" Екоминистърът и регионалният шеф на Варна следва да изяснят всички наранени в изявленията въпроси, както и тези, които имат значение за вярното решение на изнесените проблеми. Необходимо е вследствие на направените констатации от контролните органи да се подхващат всички, планувани в нормативните актове административни и административнонаказателни ограничения и законосъобразна реакция, при положение на установени нарушавания. Ако в хода на работата по случая бъдат открити и данни за закононарушение, следва да се сезира способената прокуратура и структури на Министерство на вътрешните работи ", написа в известието на ВАП.

Оттам показват, че по време на инспекцията двете структури би трябвало да изяснят и всички условия, свързани с съществуването на ограждане на територия от Ботаническата градина във Варна и законността на същото, попречване на нарушавания, попречване на заплаха от погиване на предпазени растителни типове, както и реализация на административна и административнонаказателна отговорност при съществуване на предпоставки. ВАП е изискала информация за подхванати дейности по подготвеност и от Окръжна прокуратура-Варна. Резултатите, нарушаванията на съответните нормативни и други актове, подхванатите ограничения за премахване на нарушаванията и последствията от тях, както и наложените наказания следва да бъдат отразени в отчет, който да бъде пратен във ВАП в най-кратък период.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР