Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален
Коментари Харесай

Прокуратурата подхвана небостъргача I Tower в центъра на София

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) да извърши незабавна инспекция на законността на градежа на небостъргач " I Tower " в центъра на град София. ВАП е образувала кореспонденция въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че построяването на постройката се прави при изтекло позволение за градеж.

Законодателят е определил категориите градежи според от характерностите, значимостта, сложността и рисковете при употреба. Съгласно член 137, ал.1, т.3, б. " в " от Закона за устройство на територията /ЗУТ/- трета категория са жилищни и смесени здания с високо застрояване; здания и уреди за публично обслужване с разгърната застроена повърхност над 5000 кв. м. или с потенциал от 200 до 1000 места за гости. В член 137, ал.1, т.2, б. " д " от Закон за устройство на територията се показва, че второкласен са здания и уреди за публично обслужване с потенциал над 1000 места за гости.

Проверката е от компетентността й и ДНСК следва да откри дали градежът се извършва въз основа на позволение за градеж, което има правно деяние.

ВАП изиска и от Главния проектант на Столична община материалите по административната кореспонденция във връзка издаване на разрешението за градеж.

Резултатите от инспекцията следва оптимално бързо да се показват на ВАП с систематизиран отчет, като се отразят направените констатации, подхванатите съответни ограничения и дейности за премахване на закононарушенията и последствията от тях и за санкциониране на отговорните лица, включително постановени административни актове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР