Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и
Коментари Харесай

ВАП сезира МОСВ и ДНСК да извършат проверка на строителните дейности край с. Синеморец

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) да назначат инспекция на строителните действия в местността „ Поляните " в с. Синеморец, чиито граници попадат в естествен парк „ Странджа ".

Във ВАП е формирана кореспонденция по информация в медиите, в която се загатва, че РИОСВ-Бургас в нарушаване на закона продължава да издава десетки частни позволения за застрояване на община Царево, попадащи в Природен парк „ Странджа ", местността „ Поляните " в с. Синеморец. В медийната информация, се твърди още, че за утвърдените подробни устройствени проекти (ПУП), издадени по реда на член 110 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), за интервала 2017 година до юни 2020 година е планувано да бъдат издигнати тридесет и два обекта.

В хода на инспекцията Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и ДНСК следва да открият осъществени ли са и не престават ли да се реализират строителни дейности в съответните поземлени парцели в землището на местността „ Поляните " в с. Синеморец и подхождат ли на издадените строителни бумаги. Попадат ли поземлените парцели в обсега на Природен парк „ Странджа ", като в този смисъл спазена ли е възбраната по член 31, т.9 от Закона за предпазените територии за действия и строителство, които не са позволени със заповедта за оповестяване на парка, проекта за ръководство на парка и устройствените и механически проекти и планове. Издадени ли са нужните актове, изискуеми съгласно Закона за биологичното многообразие (ЗБР) и Закон за устройство на територията. Следва да се посочи дали са съобразени условията за координиране на проекта, програмата, плана или капиталовото предложение, осъществена ли е оценка за степента на влияние върху естествените местообитания и местообитанията на типовете, предмет на запазване в предпазената зона по условията на Закон за биологичното разнообразие и Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка за съвместимостта на проекти, стратегии, планове и капиталови оферти с предмета и задачите на запазване на предпазените зони. На изясняване подлежат и всички останали условия за правда на строителството.

По време на инспекцията би трябвало да стане ясно дали е осъществена преценка за евентуалната степен на негативно влияние върху предпазените зони, съгласно характерностите на капиталовите оферти. Необходимо е да се обясни и спазването на съответните правила на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Данните, събрани по време на инспекцията, следва да се синтезират в отчет и да бъдат изпратени до ВАП в къс период.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР