Върховна административна прокуратура /ВАП/ извърши проверка за законност на територията

...
Върховна административна прокуратура /ВАП/ извърши проверка за законност на територията
Коментари Харесай

Прокурори погнаха родители на отсъстващи от училище деца

Върховна административна прокуратура /ВАП/ извърши инспекция за правда на територията на цялата страна по съблюдаване на условията на Закона за предучилищното и учебното обучение /ЗПУО/.

Проверката е осъществена от ВАП посредством възлагане от териториалните прокуратури на кметовете на общините.

В хода на инспекцията, от длъжностни лица, избрани от кметовете на общините са инспектирани и открити следните брой нарушавания за цялата страна по реда на чл.347 от ЗПУО.

Към момента налице са 4835 родители, които не извършват задължението си да запишат децата си, подлежащи на наложително предучилищно или учебно обучение, в детска градина или учебно заведение.

В 8278 случаи са установени родители, които не обезпечават наличие на децата си, подлежащи на наложително предучилищно обучение, записани в целодневна, полудневна или почасова форма на организация в детска градина или учебно заведение, или подлежащи на наложително учебно обучение, записани в дневна, вечерна, отдалечена или комбинирана форма на образование в учебно заведение.

Установени са 264 родители, които не обезпечават наличието на децата си в спомагателното образование по член 124, алинея 2 от ЗПУО.

С оглед констатациите от инспекцията от способените органи са формирани 1173 АУАН и 509 Национален парк.

В 62 случая прокурорите са заели по реда на надзора за правда кметовете на общините, които не са определили длъжностни лица за осъществяване на инспекциите.

Целта на инспекцията е да се обезпечи конституционното право на децата на обучение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР