Върховна административна прокуратура протестира решението за отмяната на заповедта на

...
Върховна административна прокуратура протестира решението за отмяната на заповедта на
Коментари Харесай

ВАП иска отмяна на забраната на охрана на язовир Трича

Върховна административна прокуратура стачкува решението за анулацията на заповедта на екоминистъра Нено Димов за санитарно-охранителната зона към язовир Тича.

Язовирът съставлява стратегически обект от голяма важност за националната сигурност. ВАП упорства за анулация на решението на Върховен административен съд.

Решението на Върховния административен съд анулира решението на министър Димов. Според съда с обжалваната заповед, в несъгласие със закона, е избрана санитарно-охранителна зона към водоизточник, при съществуване на опция такава да бъде избрана само към водовземно оборудване.

На 27 февруари ВАП стачкува решението на Върховен административен съд, като обосновава несъгласието си с приложимостта на режима за отбрана, настоящ все още на издаване на заповедта. Разпоредбата на чл.119, ал.4 вр. ал.5 от Закона за водите не изключва определянето на санитарно-охранителна зона. В този аспект, съгласно прокуратурата, съдът е постановил решението си в нарушаване на материалния закон.

Създаването и действието на санитарно-охранителни зони е от изключителна социална значителност. Осигуряването на физическа защита на водоизточника съставлява отбрана против постъпване на замърсители във водоизточниците и подсигурява запазването на водоизточника в положение, позволяващо използването му за питейни цели от бъдещите генерации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР