Върховенството на закона остава важно предизвикателство за България, каза посланикът

...
Върховенството на закона остава важно предизвикателство за България, каза посланикът
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа: Върховенството на закона остава важно предизвикателство за България

Върховенството на закона остава значимо предизвикателство за България, сподели посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа на конференция в София „ Върховенството на закона и бизнес средата в България “, проведена от Американската комерсиална камара в България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Целта на форума  е да се продължи обществения диалог за проблемите, които е нужно да се решат, с цел да се усъвършенства бизнес средата и капиталовият климат у нас. Във форума взе участие служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

Нашите връзки в никакъв случай не са били по-силни, уверена съм, че България е в по-добра позиция през днешния ден, с цел да реализира дълготраен триумф, в сравнение с по всяко време било, сподели дипломат Мустафа. Единствената област, която скърбя, че не сме постигнали прогрес, е в региона на върховенството на закона, добави тя. 

Херо Мустафа посочи, че битката с корупцията е един от целите ѝ, това е приоритет на администрацията на президента Джо Байдън. Преди да дойда в България, на мои встъпителни срещи български служители споделяха: „ не ползвайте думата „ корупция “, нищо няма да постигнете, това ще скапе връзките ми с държавното управление ". Но все пак приказвах с българи, с институциите и първото нещо, което посочваха като главен проблем за тях, беше корупцията, означи Мустафа. Тревожа се, тъй като същински другари, сътрудници и съдружници работят дружно за подкрепяне един на различен и когато България е мощна страна, ние сме мощни, сподели още посланикът. Като уточни, че същинските сътрудници приказват почтено един с различен, Мустафа даде образци за проблематични област у нас. " Тези, които са в бизнес средите, знаят какъв брой са високи ставките. Чухме по отношение на вложители, които виждат огромeн капацитет в България, само че се тормозят, че правата им не са зачетени, в случай че са в юридически спор. Чуваме истории за бизнеси, които са ориентирани от доста мощни персони, те употребяват държавни институции, които да заплашват. Чуваме за юристи с куфари, за подмолни покупко-продажби, за непрозрачни предложения, за спецификация на търгове, които са изкривени. Ние го чуваме от нашите компании, ние знаем, че това е истината ", сподели Херо Мустафа.

В България видяхме, че корупцията е изкривила това по какъв начин институциите действат и кой ги управлява, и това е в ущърб на българския народ, сподели посланикът. Разбираме, че битката с корупцията е един доста дълготраен план и не е елементарен, добави тя. 

Трябва да преследваме неприятните хора, като ги наказваме, да създадем дълготрайна смяна, сподели Херо Мустафа. В тази връзка тя посочи световния американски закон „ Магнитски “. Отнехме визи от българи поради корупция. Гордея се с тези дейности, ние стоим зад тях, само че нито един от тях не е наказан за закононарушение в България, огромна част от тях даже не са получили някакви дисциплинарни санкции, не са освободени от позиции, уточни Херо Мустафа.

Посланик Мустафа означи поддръжката от американска страна за България по повод битката с корупцията и върховенството на закона. Върховенството на закона го обсъждаме на всяка среща, която имаме с български представители, търсим съдружници на всички равнища в държавното управление, уточни тя. Ние всички знаем, че смяната би трябвало да пристигна от вътрешната страна. Българските политици би трябвало да демонстрират храброст, да имат волята жителите да изискват отчетност от своето държавно управление, съобщи посланикът. Българският народ сподели, че би трябвало да се борим с този въпрос, уточни още Херо Мустафа.

Като означи обсъжданото от Народното събрание законодателство, обвързвано с Плана за възобновяване и резистентност, и обсъжданите съответни оферти за промени от европейски институции, Мустафа сподели, че към този момент е време да се покаже политическа воля за одобрение на това законодателство. Като бъде утвърдено, би трябвало да бъде въведено освен отчасти, изборно, а изцяло, в това число промените, които европейците са предложили за офиса на основния прокурор, сподели дипломат Мустафа.  Вече настъпи врече да се работи по тези промени, съобщи тя.

Конференцията в София е проведена в партньорство с Британо-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарката комерсиална камара, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Гръцко-българския бизнес съвет, Конфиндустриа България, Френско-Българската търговско-индустриална камара и Шведско-българската комерсиална камара. Събитието е подкрепено от Центъра за интернационалните частни предприятия (CIPE, Center for International Private Enterprise) и фондация „ Америка за България “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР