Въпросите Как беше в училище? и Как мина денят ти?

...
Въпросите Как беше в училище? и Как мина денят ти?
Коментари Харесай

Защо „Как мина в училище“ не е добър въпрос за децата

Въпросите " Как беше в учебно заведение? " и " Как мина денят ти? " не са най-подходящите за децата, настояват психолози.

" Как беше денят ти? " може да значи 100 неща, само че да получите еднопосочен отговор като " добре ", изяснява пред CNBC психологът и създател доктор Линда Пападопулос.

" Повечето възрастни желаят да изключат след работа и да се провиснал вечерта - децата са същите ", добавя детският психолог доктор Марта Дейрос Колейдо.

" Умът им се нуждае от отмора и постоянно главният им фокус е върху храната, заниманието, играта и свободното време. Родителите не помнят, че когато са им задавали този въпрос като деца, те също са мрънкали " добре " или са въртели очи от досада. Имайте поради, че всекидневното запитване " Как беше в учебно заведение? " може да се трансформира в " ленив табиет ", предизвестява психологът.

Какво да казвате незабавно след учебно заведение

Бъдете търпеливи и изчакайте, до момента в който детето ви е готово да приказва, поучава експертът.

" Съсредоточете се върху това какво е чувството да видите детето си още веднъж в края на деня, като му кажете да вземем за пример: " Толкова се веселя да те видя. " Обърнете внимание дали детето ви излиза от учебно заведение превъзбудено от страсти или е умерено, дали е затворено или усмихнато. ", добави тя.

Опитайте се да " назовете " страстта му, когато я видите. Например може да кажете: " Много си радостен, несъмнено през днешния ден се е случило нещо занимателно? ".

Вижте дали това ще помогне на детето ви да се отвори към шерване. Невронаучни доказателства демонстрират, че назоваването на страст може да помогне за реализиране на мира. Само когато децата са спокойни и главните им потребности са задоволени, те могат да проведат логичен диалог ", добавя психологът.

Кога да говорите с детето

Според Пападопулос " моментът е всичко ". Вместо да питате децата за деня им незабавно щом се качат в колата, когато ги прибирате, изчакайте, до момента в който са в по-спокойно въодушевление.

" Преди лягане е прелестно, децата са по-спокойни. Понякога потребността да се успокоят преди лягане е чудесна опция да поговорите, изключително в случай че лежите до тях... вместо да вършиме това лице в лице, което постоянно се усеща като борба ", споделя тя.

При по-малките деца заниманието с някаква активност може да бъде метод да се стартира диалог.

" Извадете брошура за оцветяване или пъзел и след това кажете: " напомни ми... оня ден ми сподели, че да си в друга група е в действителност друго. Така ли е? " Разговорът по този метод се усеща " по-малко като изявление ", споделя Пападопулос.

Въпроси, които да зададете

Моделирайте връзката съгласно самите вас, не съгласно това, което очаквате да чуете.

Може да кажете: " Много ми липсваше през днешния ден. Когато отидох на работа, беше доста занимателно, един сътрудник донесе торта с обичания ми усет ". Тази концепция за шерване постоянно е от решаващо значение, с цел да  помогне на децата да се отворят ", поучават психолозите.

Говорете за нещо същинско, което ви е разсмяло, изненадало, с който сте говорили, какво сте обядвали, по какъв начин сте се чувствали през днешния ден. Споделянето на вашия ден прави по-вероятно детето ви да желае да показа за неговия ден.

Избягвайте да стартирате въпросите с " направи ли ", което ще провокира отговор " да " или " не ", или със " за какво ", което може да докара до отговор " не знам ".

" Какво " е доста по-добър метод да започнете. Например:

" Какво те разсмя през днешния ден? "

" Какво се случи през днешния ден? "

" Какво ти хареса най-вече в игрите или обяда през днешния ден? "

" Какво сподели някой (учител или приятел) през днешния ден? "

Важно е също по този начин да говорите за страстите, защото те могат да ви покажат една друга страна от деня на вашето дете. Например, можете да попитате:

" Беше ли печален през днешния ден? Какво се случи, с цел да се почувстваш по-добре? "

" С какво мъчно нещо съумя да се оправиш през днешния ден? "

Чувства против обстоятелства

Струва си също по този начин да се опитате да помогнете на детето да разграничи възприятията от обстоятелствата.

Ако ви каже: " Имам възприятието, че се оправям доста зле в учебно заведение ", това не значи, че е по този начин, споделя Пападопулос.

Ако детето ви е в ранна тийнейджърска възраст, би трябвало да вземете поради и други неща. Бъдете готови, че тяхната компания от връстници постоянно ще бъдат първите, на които ще се обадят, добави Пападопулос.

" Това не значи, че няма място за вас, а просто, че би трябвало да намерите метод да говорите с тях при техните условия. ", добавя психологът.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР