Въпросът за връщане на наборната военна служба се обсъжда, но

...
Въпросът за връщане на наборната военна служба се обсъжда, но
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: Обсъжда се връщането на наборната военна служба, но няма политическо решение засега

" Въпросът за връщане на наборната военна работа се разисква, само че още не е взето политическо решение ". Това съобщи служебният министър на защитата Атанас Запрянов във връзка гласуването на изключителна точка от Народното събрание за установяване на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за установяване числеността на запаса за въоръжените сили.
 
Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов съобщи, че има нужното въоръжение и техника за планова подготовка на резервисти и запасни.

Двамата отхвърлиха да оповестят какъв брой се усилва числеността на армията при военновременни дейности, защото информацията е секретна. По мотив 25% незаети щатни длъжности в армията, Запрянов уточни, че към този момент е подготвен новия обществен пакет, посредством който се чака да се върне привлекателността към специалността и да се спре текучеството в армията.
 
Темата за наборната работа неведнъж се е появявала през годините, като причини има и в едната, и в другата посока.

Поддръжниците на наложителното отблъскване на военна работа постоянно застъпват тезата, че казармата е фактор, който постанова измежду младите мъже дисциплинираност, национализъм, възприятие за дълг и ги трансформира от капризни момчета в същински мъже.

Други считат, че упадъкът на Българската войска през 90-те може да бъде извърнат, в случай че болшинството от младежите у нас придобият още веднъж бойни качества.

Според трети концепцията за отбиването на работа е добра, само че би трябвало да има опция тя да не бъде единствено военна, а също по този начин и цивилна - младежите да оказват помощ за градежа на обществени здания, поправки на пътища и други действия.
 
От друга страна, съперниците на наложителната казарма припомнят за множеството гаври и даже трагични случаи, които са се случвали по време на военна работа.
 
Според мнозина служили в армията като наборници институцията на казармата е среда, която предизвиква тарикатското и хулиганско държание доста повече, в сравнение с да основава възприятие на родолюбив дълг към родината.
 
Други припомнят, че изключително в последните десетилетия на наборната работа ученията са повече проформа, в сравнение с да дават на младежите действителни бойни умения - патроните се пестят, учения се претупват, а на наборниците се основава ненужна работа, просто с цел да не седят и да скучаят.
 
Един от причините в тази ситуация е, че Българската войска фактически има потребност от сериозна промяна, само че тя включва интензивно превъоръжаване, с цел да могат българските сили да работят на равна нога с партньорските сили на НАТО. А разноските за възобновяване и поддържане на казарми и наборни сили ще са изцяло непотребни от позиция на боеспособност на армията.
 
Основният мотив за връщане на наборната военна работа сега е войната в Украйна. Вижда се, че българските военни министри и генерали не могат да обезпечат нужния персонален състав за армията даже в спокойно време. Това може да стане само посредством връщане на наборната войска.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР