Въпросът за вдигането на размера на максималния осигурителен доход отново

...
Въпросът за вдигането на размера на максималния осигурителен доход отново
Коментари Харесай

Какъв може да е новият размер на максималния осигурителен доход и как да се определи

Въпросът за повдигането на размера на оптималния застрахователен приход още веднъж е на дневен ред. По всяка възможност това ще стане с приемането на държавния бюджет за идната година, т.е. предварителните упования на бизнеса са да има някакво покачване на индикатора, още повече, че предходното покачване - от 3000 лв. месечно на 3400 лв. - беше от април 2022 година.

Размерът на покачването на оптималния застрахователен приход (МОД) би трябвало да бъде в съгласие от държавното управление със обществените сътрудници. Затова се обърнахме за мнение по въпроса към изпълнителния шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България ( АИКБ ) Добрин Иванов.

Определянето на размера на оптималния застрахователен приход (МОД) не като закрепена сума, а по избрана формула има преимущества, разяснява за Money.bg Добрин Иванов. Едно от главните е, че ще има предвидимост, т.е. бизнесът ще може да реши какво би могло да е нарастването на МОД през идната година, което пък има значение при сформиране на годишни проекти и бюджети и за заложените разноски за труд (заплати и осигурителни вноски) в тях. Това важи изключително за високотехнологичните компании (ИТ сектора), където разноските за заплати може да доближат до 80% от всички разноски.

Този метод на установяване на оптималния застрахователен приход обаче си има и дефекти, които биха могли да основат компликации на бизнес-средата като цяло, счита изпълнителният шеф на АИКБ. Защото колкото и да е справедлива формулата, по която вероятно ще се дефинира размера на оптималния застрахователен приход за годината, то тя ще употребява данни за минал интервал, с цел да се дефинира размер на МОД за идната година (бъдещ период).

" Може да се каже, че подобен метод на установяване на размера на МОД понижава опциите на изпълнителната власт за потребление на МОД като инструмент за осъществяване на избрани стопански политики ", уточни Иванов.

За изясненост той даде следния образец.

" Ако предходните 1-2 години стопанската система на страната е била във напредък, осъществила е огромен стопански напредък и растеж на приходите, само че по-късно в резултат на цикличност или пък на изключително събитие (като коронавирус например) настъпи закъснение на стопанската система или даже криза, то избрания посредством формула размер на МОД ще е повишен. А бъдещата криза допуска рестриктивна фискална политика, т.е. не смяна на МОД или най-малко повишаването да е малко, с цел да се даде опция на предприятията да противостоят на рецесията.

Всъщност това се случи през 2009 година. Тогава, съгласно данните за 2008 година - която беше рекордна за икономическия напредък на България година - беше избран растеж на минималните осигурителни приходи приблизително с 25%, само че през идната 2010 година настъпи спад на брутния вътрешен артикул (БВП) с над 5% и контрактуваният растеж на МОД се оказа проциклична мярка.

Така на процедура ще се изземе от пълномощията на държавното управление " лост " за правене на стопански политики. "
 Вдигат оптималния застрахователен приход?
Вдигат оптималния застрахователен приход?

Сега индикаторът е 3400 лв. от близо две години

Според работодателската организация, може да има и различен вид за установяване размера на МОД , който да е по-удачен. Въпросната формула за установяване на оптималния застрахователен приход може да е направена по този начин, че да дава избран диапазон на цената на индикатора, и да се одобри, че изпълнителната власт и Народното събрание могат да дефинират стойности в границите на " плюс " - " минус " 10% от изчислената посредством формулата стойност.

" Що се отнася до мнението на АИКБ за идното повдигане на оптималния застрахователен приход, което ще влезе в действие от началото на 2024 година , то мнението ни е, че то би трябвало да е не повече от 10% ", сподели пред Money.bg Добрин Иванов.

Това значи, че при сегашния размер от 3400 лв., новата стойност би могла да е към 3700 лв.. От АИКБ считат, че нарастване в тези рамки би трябвало да има, защото актуалният размер на МОД е годен от април 2022 година, и от този момент смяна няма.

" Увеличение в тези граници е задоволително, тъй като в случай че то е по-голямо, може би част от работещите с по-високи приходи ще се демотивират (тъй като в случай че работодателят не увеличи брутните им заплати, ще получават по-ниски чисти възнаграждения) или пък ще се намерят някои " малки врати " за заобикаляне на задължението за обезпечаване на МОД, като: полагане на труд като самоосигуряващи се лица, така наречен фриленсъри или вписване на еднолични сдружения и фактуриране на предоставените услуги с персонален труд и така нататък "

Изпълнителният шеф на АИКБ добави, че по последни данни към 280 хиляди чиновници и служащи се обезпечават на оптималния застрахователен приход. В случай, че за 2024 година се предложи повдигане на размера на МОД с към 10% - което се дефинира като предстоящо и възможно нарастване - то не се чака понижаване на броя на обезпечените лица на оптимален застрахователен приход.

От обезпечените на МОД лица 30% са в ИТ бранша. Има обаче и доста заети с високи приходи и във финансовия бранш (банки, застрахователни сдружения, пенсионни дружества), в енергетиката, в добивната и преработващата индустрия, а също и в държавния бранш.

По калкулации на АИКБ, при повдигане на оптималния застрахователен приход с към 10%, в бюджета на Националния застрахователен институт (НОИ) през идната година ще постъпят в допълнение повече от 350 млн. лв..

Въпросът за цената на оптималния застрахователен приход за 2024 година би трябвало да бъде решен доникъде на ноември, и предлагането да се внесе за разискване и приемане от Народното събрание дружно със Закона за държавния за бюджет. А преди този момент въпросът ще се разисква в работната група с представители на държавното управление и обществените сътрудници, в която ще вземат участие и представители на АИКБ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР