Въпросът за Косово остава точка на несъгласие между Белград и

...
Въпросът за Косово остава точка на несъгласие между Белград и
Коментари Харесай

Ана Бърнабич: Косово остава точка на несъгласие между Сърбия и Германия

Въпросът за Косово остава точка на противоречие сред Белград и Берлин, съобщи през днешния ден сръбският министър председател Ана Бърнабич на взаимна конференция с немския канцлер Ангела Меркел в Берлин, съобщи ТАСС.

"Въпросът за Косово остава единствената точка на противоречие или недоумение сред нас. Германия обаче е един от най-важните ни сътрудници и колкото и да не се съгласяваме по някои въпроси, най-важното е да беседваме с Германия, да чуем мнение или съвет, да представим нашата позиция и да забележим дали можем дружно да доближим мненията си и да стигнем до дълготрайно трайно решение ", сподели Бърнабич на взаимна конференция с Меркел.

Тя добави, че без дълготрайно решение на косовския въпрос и историческо помиряване сред сърби и албанци няма да има положително бъдеще за Балканите. Бърнабич изрази убеденост, че с поддръжката на Германия, Европейския съюз и всички други сътрудници е допустимо да се построят "по-добри и проспериращи Балкани ".

През последната година Белград и Прищина интензивно обсъждаха някакво компромисно решение, обвързвано с промяна на граници и замяна на територии, разяснява ТАСС. Съединени американски щати поддържаха тази концепция, настоявайки за дефинитивно съглашение, предполагащо промяна на границите на Сърбия и Косово. От своя страна немският канцлер Ангела Меркел се разгласи срещу смяна на границите на Балканите, като акцентира, че всички страни от района така и така имат вероятност за участие в Европейски Съюз, показва организацията.

Предложения за "подялба " на Косово по народен симптом, като регионите с преобладаващо албанско население останат в Косово, а северната му част, обитаема основно със сърби, се причисли към Сърбия, са правени и по-рано. Прищина обаче желае този териториален метод да бъде прибавен и към южните елементи на Сърбия, обитаеми с албанци, които да се причислят към Косово, напомня ТАСС.

Целта на визитата ми в Германия е да се задейства нова вълна от немски вложения в Сърбия, съобщи още сръбският министър председател Ана Бърнабич.

Тя сподели, че в Сърбия работят 400 немски компании с 60 000 служащи, а Германия е значим търговски сътрудник на Сърбия.

Бърнабич посочи също, че европейската интеграция остава стратегическа цел на Сърбия.

"За нас Европейският съюз е на първо място миротворчески развой. Балканите имат свои особености и специфичност и дългогодишен мир на Балканите ще настъпи едвам когато целият район стане част от Европейски Съюз. В този смисъл не се колебая, че Балканите са значими за Европейски Съюз ", сподели Бърнабич.

Сръбският министър председател благодари на Германия за техническата и финансова поддръжка за европейската интеграция на Сърбия и предложения Меркел да посети Белград.

Меркел от своя страна сподели, че е разговаряла с Бърнабич за обстановката в района и за съдействието, като посочи, че Берлинският развой се е потвърдил като доста потребен и е довел до огромни благоприятни условия за съдействие. Тя даде обещание Германия и отсега нататък да поддържа развиването на Сърбия, която е напреднала много в договарянията за участие в Европейски Съюз.

Меркел акцентира, че би трябвало да продължи процесът на решение на косовския въпрос до постигането на решение. Тя уточни, че Германия и Франция са пробвали да оказват помощ за подновяването на разговора сред Белград и Прищина и да спомагат за анулацията на косовските 100-процентови мита за сръбски артикули. Тя напомни, че процесът на договаряния сега е пресечен и за неговото възобновяване ще се приказва още веднъж след изборите в Косово през октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР