Въпросът за българското малцинство е затворен, такова малцинство в Албания

...
Въпросът за българското малцинство е затворен, такова малцинство в Албания
Коментари Харесай

Албания признава македонско малцинство, но не и българско

Въпросът за българското малцинство е затворен, такова малцинство в Албания няма, стана ясно от думите на външния министър на страната Дитмир Бушати.

По време на дебатите в албанския парламент по законопроекта за отбрана на малцинствата Бушати се базира на преброяванията на популацията от 1945 до 2011 година В тях, съгласно външния министър, нямало данни за българско малцинство.

Според законите на страната, обстоятелствата и историята, желаеме да бъде прието и българското малцинство в Албания. Ние сме негови представители, съобщи на дебата в парламентарната комисия Ервин Талури от Асоциацията за българо-албанско другарство.

Обвиненията на македонците

Искането за признание на българско малцинство среща най-голяма опозиция от страна на " Македонската асоциация - Сонце ", която е записана в Албания.

Това е изкривяване на историята. В Преспа, Гора и Голо бърдо, където се претендира, че има българско малцинство, живее единствено македонско малцинство. Това искане е част от плана за " Велика България ", твърди пред албанската телевизия Top Channel Васил Стерьовски от " Сонце ".

На дебата в парламентарната комисия Стерьовски упрекна публична София, че основава " подправени български организации в Албания " и раздава български паспорти на деятелите им.

Заради опцията да пътуват из Европа освен македонци, само че и албанци се пишат за българи, твърди представителят на " Македонската асоциация - Сонце ".

Преди седмица албанският министър председател даде обещание напълно друго

Към момента в законопроекта, квалифициран от албанското държавно управление, македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните са приети за малцинства.

Само преди седмица министър председателят Борисов се обади на албанския си сътрудник Еди Рама, с цел да му заяви, че " България упорства да бъдат обезпечени правата на българското малцинство в Албания в сходство с интернационалните правни правила ".

Борисов сподели на Рама, че чака проектозаконът " да съдържа текстове, които да пазят правата на българското малцинство в страната. "

Тогава Рама даде обещание, че " Албания няма да наруши ползите на българското малцинство. "

Проблемът стигна до Брюксел

Имаме общите старания на българските управляващи и призоваваме дружно албанските управляващи албанският парламент да включи в проектозакона българското малцинство. Нашата общественост в Албания, в историческите места Мала Преспа, Голо бърдо и Гора е изпратила петиция до албанския парламент, тъй че чакам от Албания да признае българското етническо малцинство в тази страна, съобщи през септември евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Ковачев и евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки към този момент постановиха в годишната резолюция на Екологичен потенциал за напредъка на Република Албания да попадне текст, който прикани държавното управление на страната да признае българско национално малцинство и да отбрани абсолютно неговите права и законни ползи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР