Въпросът с висящите над 1.3 млрд.лв по договори за пътна

...
Въпросът с висящите над 1.3 млрд.лв по договори за пътна
Коментари Харесай

Протести, блокади и обвинения: Битката за милиарда на пътните строители продължава

Въпросът с висящите над 1.3 млрд.лв по контракти за пътна поддръжка от времето на ГЕРБ остава Надеждите на пътните строители са този парламент или длъжностен министър да отхвърли ветото на Кирил Петков и Асен Василев Шефът на районната комисия Настимир Ананиев желае да се разплатят единствено към 20% от парите
Започна финалния взлом на пътните строители към парите за поправки, които чакат от над година. В сряда страната ще осъмне блокирана от митинги на разнообразни места, които ще затворят пътните артерии (виж картата в карето долу). Те са съвместа акция на Българска браншова камара пътища (ББКП), камарата на строителите и няколко работодателски организации, които се причислиха към следващия подобен митинг.

ББКП сложиха още веднъж въпроса за за над 1.3 млрд.лв, които желаят бюджетът да им разплати. Това са към 220 млн. лева . за фактурирани действия, над 600 млн. лева . , които са приети от причинителя, само че не са фактурирани, и към 500 млн. лева за стартирани обекти.

Става дума за от времето на ГЕРБ, които изиграха ролята на спусък за свалянето на държавното управление на Кирил Петков. Петков и вицепремиерът Асен Василев отхвърлиха това заплащане, преди да излезе отчет на междуведомствената група, който да реши какъв брой от тези пари нарушават закона, тъй като са в действителност прикрито възлагане на съществени поправки. Докладът е реалност и в него се споделя, че над.
Реклама
Окончателното решение обаче ще е на Народното събрание, който има още седмица живот. Вероятно точно по тази причина в този момент строителните компании се активизираха още веднъж.
ДНСК на помощ
" Част от държавното управление и ръководещото болшинство на процедура саботира поддържането строителството на пътища в България ". С тази теза стартира своето изявление ръководителя на ББКП Стефан Чайков. В поредност от пояснения той упрекна държавното управление в неистина и съобщи, че огромна част от строителните специалисти не схващат какво значи настоящ ремонт и какво главен.

Опорна точка в причините на камарата беше ново мнение, което Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) направи за по този начин наречените действия по " студено преработване " - главен прийом в тези поправки. Становището е от началото на юли, като част от инспекцията, почнала от ДНСК предишния месец на всички възлагания по тези контракти.

Според ДНСК студеното преработване е част от настоящ ремонт. Това е в несъгласие с отчета на междуведомствената работна група, който изясни, че редица действия, измежду които и тази, са регистрирани като настоящ ремонт, а са били в действителност главен. Според, единствено той може да вземе решение какъв брой и какви пари да бъдат платени, въз основа на този отчет.
Реклама
ББКП упрекнаха ръководителя на районната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната ", че съзнателно бави внасянето на тематиката за разглеждане.

" Това (на ДНСК - б.р) не е отчет, а е единствено едно мнение ", уточни за " Капитал " Ананиев. " Това мнение няма никаква тежест за мен и е политически стимулирано ", добави още той. В поддръжка на своето изказване той уточни, че инспекцията на дейностите от ДНСК продължава и до този миг, и до излизане на въпросното противоречиво мнение не излиза наяве какъв брой задачи са тествани. " Документът внася повече разногласия, в сравнение с да дава изясненост и решение на въпросите с договорите за ТРП ", изясни депутатът.

По тематиката със мнението на ДНСК мнение показаха и от Министерство на регионалното развитие в публично известие до медиите. Министерството направи опит да внесе изясненост в определението за " студено преработване " и да изясни тезата на държавния контрол като уточни, " че при настоящия ремонт и поддръжка не се трансформират трасето и техническите характерности, поради което потреблението единствено на технологията " студено преработване " може да се дефинира като настоящ ремонт ".
Какво може да се случи оттук насетне
Самият Ананиев споделя, че част от заплащанията би трябвало да се случат бързо - към 21 % или 906, по които няма забележки. " Аз упорствам страната незабавно да се разплати към правилните компании и такова мнение входирах предходната седмица на районна комисия ", добави той. Според него точно индикацията, че посредством мнението на ДНСК ще се желае разплащане за всички компании го е стимулирало да отсрочи разглеждането на въпроса на съвещанието на районната комисия предходната седмица. " Редно е да се заплати единствено на изрядните, а не на всички ", стимулира се депутатът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР