Въпросът продължава ли строежът на националната детска болница в София

...
Коментари Харесай

С нова процедура строежът на национална детска болница ще се забави близо 10 години

Въпросът продължава ли градежът на националната детска болница в София по настоящия контракт, чийто период е 42 месеца, считано от април предходната година, или ще се върви към нова процедура, остава открит. Решението сега зависи от две министерства - на опазването на здравето и на районното развиване и строителството. А от това решение пък зависи дали ще има болница в скоро време или градежът ще се забави с 10 години.

Тоав стана ясно във вторник от конференцията, на която консорциумът " Детско здраве " показа нови два разновидността на детска болница. Изпълнители на плановите и строителните работи в консорциума са компании от групата на " Главболгарстрой ", а показаните през днешния ден разновидности са следващите, които компанията демонстрира в границите на малко повече от половин година.

Предишните разновидности бяха за постройка на 10 етажа на мястото на незавършения от 30 години градеж на детска болница на територията на някогашната Медицинска академия, както и за една пететажна постройка. Новите два разновидността плануват комплекс от пететажни здания в друга настройка.

Изпълнителният шеф на " Главболгарстрой " Мая Пенчева разгласи, че са подготвени да продължат работата по болничното заведение във всеки един от разновидностите, който бъде утвърден и за които се получи позволение в границите на сегашната процедура по реорганизация, който планува събаране на сегашната постройка и създаване на изцяло нова.

На конференцията участваха с изключение на публицисти и доктор Таня Андреева от " Да България " и представители на самодейността за същинска детска болница, които пък упорстват да се стартира градеж на изцяло ново място и напълно изначало. Според Мая Пенчева, в случай че процедурата започва изначало, това ще отнеме сред седем и 10 години, в които болничното заведение няма да може да бъде издигната, защото през това време ще текат процедури за разбор на потребностите, покупка или устройване на нужния терен, публични поръчки за планиране, строителство, контрол и техните обжалвания, както и самото осъществяване на плана.
Къде цикли планът
След траяла съвсем две години процедура, през април предходната година беше определен реализатор на детската болница - консорциумът " Детско здраве ", в който вземат участие компании от групата на ГБС. Срокът за построяването е 42 месеца, а поръчката е на обща стойност 77.8 млн. лева без Данък добавена стойност и задатък от 10%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР