Въпросът кога ще настъпи краят на света вълнува хората още

...
Въпросът кога ще настъпи краят на света вълнува хората още
Коментари Харесай

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Въпросът по кое време ще настъпи краят на света вълнува хората още от дълбока античност. През вековете са правени редица предсказания и съмнителни проучвания, свързани с тази тематика, само че нито едно от тях не се е сбъднало – най-малко към този момент. През Средновековието, въпросните апокалиптични прогнози се радвали на изключително огромна известност. В идващите редове може да се запознаете с част от тях:

Vision Of The Lamb And The Four Living Creatures, from the Beatus of Liébana, commentary on the Apocalypse of Saint John written in 776.
— Solas (@solas_na_greine)
„ Коментар на Апокалипсиса “

Испанският духовник Беатус, за който се счита, че е роден през 730 година, е създател на едно от най-обемните и любопитни проучвания на библейската книга „ Откровение “ (последната книга от Новия завет). В своя „ Коментар на Апокалипсиса “, състоящ се от цели 12 елементи, той отбелязва, че краят на света ще настъпи през 800 година Въпреки че пророчеството му по този начин и не се сбъднало, творбата траяла да се радва на огромна известност и след гибелта на монаха. Историците означават, че сред X и XIII в. били основани редица богато илюстрирани нейни версии, станали известни като „ Апокалипсиси на Беатус “. 27 от тях оживели до наши дни.

Тук би трябвало да се означи нещо значимо – Беатус живял в извънредно бурни времена. Около две десетилетия преди раждането му, берберски армии от Северна Африка пренесли исляма в Южна Испания, а мюсюлманските сили бързо свалили от власт локалните християнски водачи. По тази причина не е изключително изненадващо, че съгласно множеството съвременници на монаха краят на света наближавал. Битката сред силите на Небесното царство и на пъкъла, разказана в „ Откровение “, резонирала изключително мощно в дребните християнски анклави, където се счита, че Беатус приключил своя „ Коментар на Апокалипсиса “. Неслучаен е и фактът, че той сравнил Антихриста с разколник, сразяващ общността на вярващите християни.

Joachim of Fiore
— Jon M. Sweeney (@jonmsweeney)
Трите столетия в международната история

Роденият в Калабрия през 1135 година Йоаким Фиорски е прочут теолог и католически духовник, определян като един от най-влиятелните средновековни мислители, занимавали се с тематиката за Апокалипсиса. Предполага се, че концепциите му въодушевили Данте Алигиери за основаването на неговата „ Божествена комедия “. Докато бил на поклонение в Светите земи, Йоаким Фиорски получил привидение, което, по думите му, разкрило една от най-важните секрети на християнството. Той осъзнал, че международната история е разграничена на три столетия, свързани със Светата троица. Първата е тази на Стария завет и е отдадена на Отца, втората е на Новия завет и Сина, а третата следва и ще бъде под знака на Светия дух.

Йоаким Фиорски пресметнал, че всяка една от тях е с дълготрайност от към 42 генерации, а той и съвременниците му живеят в края на втората епоха. В предсказанията му се отбелязвало още, че Антихристът ще се появи, с цел да постави началото на епоха на премеждия и ужасяващи бедствия . Като доказателство за задаващите се беди се посочвало рухването на Йерусалим, високомерен от войските на сарацинския султан Саладин през 1187 година Йоаким Фиорски въпреки всичко бил условен оптимист и вярвал, че след този тъмен интервал Католическата черква ще се възроди, с цел да поведе хората към едно по-добро и ярко бъдеще.

What the last Ice Age has to do with Christopher Columbus…

[Video: 7m30s]
— Neil deGrasse Tyson (@neiltyson)
Освобождаването на Светите земи

Пиер д‘Айи е френски астролог, роден през 1350 година Голяма част от живота си той посветил на проучването на небесните тела и тяхното придвижване (най-голям интерес за него представлявали Юпитер и Сатурн). На базата на своите калкулации той заключил, че краят на света ще настъпи през 1789 година, когато ще се появи Антихристът. Д‘Айи бил толкоз уверен в правотата си, че даже показал своите пророчества пред Ватикана. Повечето духовници, обаче, отхвърлили опцията да се създадат точни прогнози за сходни апокалиптични събития.

Въпреки че заключенията на д‘Айи били посрещнати с подигравка, те оказали огромно въздействие върху някои хора. Един от тях е великият мореплавател и изобретател на Америка Христофор Колумб. Според редица историци, той се срещнал с трудовете на д‘Айи през 1491 година и останал мощно впечатлен от тях. Малко преди да почине, Колумб се срещнал с Исабела I Кастилска (кралица на Кастилия и Леон) и нейният брачен партньор Фернандо II (крал на Сицилия, Арагон, Неапол и Навара), пробвайки се да си обезпечи финансиране за една последна експедиция – до Йерусалим, като главната му цел била освобождението на Светите земи. Между 1501 и 1502 година той даже написал книга с пророчества, в която се твърдяло, че краят на света наближава. Според Колумб, Светите земи щели да бъдат завладяни от последния император в човешката история, който, по думите му, ще е испанец.

The astrology field is booming, in large part due to increased interest among millennials and Gen-Z.

But not everyone views its rise as a positive development.
— The Washington Post (@washingtonpost)
Парад на планети

В края на февруари и началото на март 1524 година едно астрономическо събитие привлякло вниманието на милиони хора по целия свят. Става въпрос за планетарно нареждане, по време на което пет планети се „ събрали “ една до друга на нощното небе. Астролозите били единомислещи, че това е предсказание за идни катаклизми. В Китай, да вземем за пример, гадателите твърдели, че краят на света наближава, а по-късно ще стартира нова епоха на мъдрост и мир. Тук би трябвало да се означи, че през въпросната 1524 година обстановката в азиатската страна била извънредно тежка. Редица обитаеми места били безусловно опустошени от монголските армии, на трона стоял 14-годишен император, а на всичкото от горната страна няколко региона потърпевши съществено от мощни трусове.

Подобни били предсказанията и на астрономите в Западна Европа. Много от тях заговорили за задаващи се „ исторически събития “, както и за идното раждане на „ нов оракул “. Разбира се, не липсвали и прогнози за неминуем апокалипсис. Според някои, дните на Католическата черква били преброени, а други били уверени, че светът би трябвало да се приготви за невъобразим потоп. Авторите на тези мрачни прогнози ги описали в няколко книги, а също така създали и огромен брой дърворезби, на които изобразили подиуми от края на света. По този метод те желали да разпространят предсказанията си измежду тези, които не можели да четат.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР