Въпросът има ли другаде живот, познат ни под някаква форма,

...
Въпросът има ли другаде живот, познат ни под някаква форма,
Коментари Харесай

Марсоходът Пърсивиърънс и мисията му на Марс

Въпросът има ли другаде живот, прочут ни под някаква форма, не стопира да вълнува индивида още от времето, когато е отправил взор към звездите с желание да стигне до тях.

Този блян в никакъв случай не е напускал човечеството и в този момент стартира нов стадий в търсене на отговор на този въпрос.

Космическата организация НАСА изпрати своя марсоход Пърсивиърънс към Червената планета и не щеш ли чаканото дълго кацане на повърхността на небесното тяло към този момент е реалност!

От командния център в Пасадена, Съединени американски щати е оповестено, че Пърси, както умилително назовават апарата, е на Марс и е подготвен за началото на задачата си. Вече са налични и първите фотоси, които апаратурата изпрати на Земята.

За място на кацане е определен огромният кратер, наименуван със славянска дума - Езеро (Джезеро). Предположенията на учените са, че там в миналото се е намирала делтата на марсианска река.

Това е най-рискованата и амбициозна задача на НАСА към загадъчната планета от Слънчевата ни система. Изследването на Марс е сложна задача, защото множеството от апаратите, които биват изпращани там, се разрушават при кацане. Пърсивиърънс даже към този момент направи придвижване за малко отвън кораба, след което беше върнат за още фини настройки.

За трети път галактическа инсталация от Земята ще посети Марс единствено за малко повече от седмица. Два апарата на ОАЕ и Китай към този момент са в орбитата на планетата от предходната седмица.

 Марсоходът Пърсивиърънс

Трите задачи започнаха през лятото на предходната година, с цел да могат да се възползват от близостта ни до Червената планета. За 7 месеца те изминаха 480 милиона километра и към този момент са на Марс.

Пърси и девети по ред галактически уред, който съумява на кацне на Марс с триумф. Той е най-големият и комплицирано организиран роувър от всички досегашни. Големината му е колкото на автомобил, а плутоният е това, което го задвижва.

За място на кацане е определен най-трудният терен - линията от остаряла речна делта, където скалите и кратерите са доста гъсто ситуирани. Сондата има дарба да копае на дълбочина 2 метра, събирайки проби от скалите, които могат да носят следи от минал живот. Очаква се да събере 30-40 проби. Апаратурата ще ги запечати и складира и се планува връщането им на Земята да бъде осъществено от различен уред, само че чак през 2031 година и в съдействие с европейската галактическа организация.

Предположението на учените е, че на Марс е имало живот, само че това е било преди 3-4 милиарда години, когато там водата още е била налична. Изследването ще отговори освен на въпроса сами ли сме във Вселената, само че и дали живот поражда там, където има нужните условия, съгласно нашите показа.

Най-сигурният метод да се удостовери или отхвърли съществуването на следи от минал живот на Марс, е да направи разбор на пробите оттова в най-хубавите международни лаборатории. Такива проби счита да събере и китайската задача, която също разполага с дребен роувър, само че в случай че успее да кацне на Марс към май до юни тази година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР