Въпрос: Здравейте, предстои ми да отворя ресторант на морето, който

...
Въпрос: Здравейте, предстои ми да отворя ресторант на морето, който
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд: Може ли непълнолетните да полагат нощен труд?

Въпрос: Здравейте, следва ми да отворя ресторант на морето, който ще бъде с непрекъснато работно време. Имам претенденти за работа, които обаче не са навършили 18 години. Има ли опция съгласно закона да ги назнача на работа, която ще се прави нощем?

К. Константинов, гр. Бургас

Отговор: Съгласно член 140, алинея 2 от Кодекса на труда (КТ), нощен е трудът, който се поставя от 22,00 ч. до 06,00 ч., а за служащи и чиновници, ненавършили 16-годишна възраст - от 20,00 ч. до 06,00 ч.

Работодателят е задължен да обезпечава на служащите и чиновниците топла храна, ободряващи питиета и други облекчаващи условия за дейно полагане на нощния труд. Нощният труд е неразрешен за: 1. служащи и чиновници, които не са навършили 18-годишна възраст; 2. бременни работнички и служителки, както и работнички и служителки в напреднал стадий на лекуване ин-витро; 3. майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания, без значение от възрастта им, с изключение на с тяхно документално съгласие; 4. трудоустроени служащи и чиновници, с изключение на с тяхно единодушие и в случай че това не се отразява неподходящо на здравето им според умозаключение на здравните органи; 5. служащи и чиновници, които не престават образованието си без отделяне от производството с изключение на с тяхно единодушие.

С наредбата на член 140а от КТ за отбрана на работниците/ чиновниците, са въведени особени правила при полагане на нощен труд. Работници и чиновници, в постоянното работно време, на които се включват минимум три часа нощен труд по член 140, алинея 2 от КТ, както и служащи и чиновници, които работят на смени, една от които включва минимум три часа нощен труд, се считат за служащи и чиновници, които поставят нощен труд.

Работниците и чиновниците, които поставят нощен труд, се одобряват на работа единствено след прелиминарен медицински обзор, който е за сметка на работодателя. Работниците и чиновниците, които поставят нощен труд, подлежат на периодически медицински прегледи по член 287 от КТ. Когато здравен орган откри, че здравословното положение на служащ или чиновник се е влошило заради полагане на нощен труд, той се реалокира на подобаваща дневна работа или се трудоустроява. Работодателят, при който служащите и чиновниците поставят нощен труд, е задължен при поискване от Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " да? даде информация за техния брой, отработените нощни часове, както и за подхванатите ограничения за обезпечаване на безвредни и здравословни условия на труд.

Ако считате, че работодателят нарушава трудовото законодателство, можете да се обърнете за подпомагане към съответната ревизия по труда или най-близкия офис на КНСБ за подпомагане.

Д-р Тодор Капитанов, правист, Национален секретар на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР