Въпрос за приемането на Плановете за управление на речните басейни

...
Въпрос за приемането на Плановете за управление на речните басейни
Коментари Харесай

Джевдет Чакъров: Имало е недоглеждане с плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения

Въпрос за приемането на Плановете за ръководство на речните басейни и Плановете за ръководство на риска от наводнения за интервала 2022-2027 година зададе националният представител от Движение за права и свободи доцент доктор Джевдет Чакъров на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова-Благова.

Съгласно наредбите на член 146, алинея 1 и на член 159, алинея 1 от Закона за водите, Плановете за ръководство на риска от наводнения и Плановете за ръководство на речните басейни се преразглеждат и актуализират на всеки 6 години.

На 29 декември 2016 година и двата проекта за интервала 2016-2012 година са признати с решение на Министерски съвет за всеки от четирите региона на басейново ръководство.

На 1 януари 2022 година стартира идващия Планов интервал 2022-2027 година, за който следва да се одобряват нови Планове за ръководство на риска от наводнения и Планове за ръководство на речните басейни. Тъй като към 1 януари 2022 година такива проекти не бяха признати, беше променен Законът за водите и според наредбите на параграф 6 от Закона за изменение и допълнение на Закона за водите, тези проекти се ползват до приемането на обновените проекти по реда на член 106 и член 159 от Закона за водите. Близо една година след началото на новия интервал проектите към момента не са признати, за жалост, уточни доцент Чакъров.

И попита: „ На какъв стадий е създаването на Плановете за ръководство на речните басейни и Плановете за ръководство на риска от наводнения за интервала 2022-2027 година? Кога очаквате тези документи да бъдат признати от Министерски съвет? “. На какво се дължи огромното закъснение на процеса на подготовката и приемането им, изиска още да знае националният представител от Движение за права и свободи.

Към сегашния миг е в ход процедура по актуализация на Плановете за ръководство на речните басейни и Плановете за ръководство на риска от наводнения за интервала 2022-2027 година, която се прави в сходство с условията на Рамковата инструкция за водите и Директивата по отношение на оценка на риска от наводнения, отговори министър Росица Карамфилова-Благова.

Актуализацията на проектите е с финансовата поддръжка на Оперативна програма „ Околна среда ”. Основните действия, свързани с актуализацията на двата планови документа, се извършват в границите на съглашение за показване на помощни услуги в поддръжка на правене на съответните проекти, което е утвърдено от Народно събрание 2018 година, 3 август. В мощ от 5 септември 2018 година Още при започване на мандата на актуалното държавно управление извършихме подробен разбор и установихме значимо закъснение при осъществяване на дейностите по съглашението с Международната банка, както вие самичък отбелязахте, сподели още министърът на околната среда.

Констатирано е, че към месец август тази година не са подхванати дейности надлежно за своевременното довеждане докрай на дейностите, както по удължаването на периода на съглашението с краен период 5.12.2022 година, оставащите броени месеци към оня миг, добави Карамфилова.

И продължи: „ Въпреки многото стартирали действия, резултатът към август е извънредно неудовлетворителен, защото от втори стадий на съглашението, обвързван с актуализацията на проектите, няма призната нито една цяла активност, а единствено частични резултати. “.

„ Първите резултати от напъните на сегашния кабинет бяха получени напълно скоро във връзка с проектите за риска от наводнения приехме картите на опасност на риска от наводнения на 20 септември. Това е обвързвано с наказателна процедура за веселба при актуализацията и по този метод ние стартирахме и процедурата по нейното затваряне. На сегашния стадий за проектите за ръководство са създадени всички методики, които са изискуеми, събрани са нужните документи, направени са отчетите за промеждутъчен доклад. Освен това, първи стъпки, които предприехме – редица срещи още при започване на мандата, извършени са над 5 срещи на най-високо равнище, в това число с представителя на Световната банка, 2 едноседмични задачи с Международната банка “, отмете министърът.

В резултат – за жалост, с изключение на неглижирането и редица други проблеми, има и справедливи аргументи заради закъснение. Но в последна сметка през месец октомври тази година банката съобщи подготвеност за осъществяване на всички действия, привършване, в това число удължение на съглашението до края на 2023 година, без смяна на финансовите параметри, като по този метод задължението е стихотворец да се завърши към 2023 година Със свое решение от 16.11 Министерски съвет утвърди изменението, предложи на Народно събрание да ратифицира изменението. На 2 декември Народно събрание ратифицира със 176 гласа „ за ”, публикуван бе декрет и в действителност с публикуването в Държавен вестник се удължи срокът, като споделям, само и единствено е променен срокът. Към момента от страна на Министерство на околната среда и водите са подхванати всички дейности за довеждане докрай на проектите и най-късно до края на идната година би трябвало да се обезпечи довеждане докрай и по този метод ще се изпълнят и уговорките и надлежно рекомендациите към Европейска комисия, сподели още Карамфилова.

Благодаря Ви за изчерпателния отговор и за напъните, които очевидно вие полагате да бъде преодоляно това извънредно съществено забавяне и пропуските, които са позволени. Видно е, че сте в доста напреднала фаза и се обрисува да преодолеем този сериозен пропуск в активността на Министерство на околната среда и водите, предвид на всички последици, разяснява Чакъров.

Той посочи и напъните на отрасловата комисия в Народното събрание, както и на пленарната зала. Приветствия за това, което вършиме, само че е добре да бъде оценено, да се види къде по какъв метод вие ни посочвате пропуските, които са направени, не предвид на това да се търсят отговорни, а предвид на това да се учим и от грешките си и отрицателният опит да не се повтаря, сподели Чакъров. Според него очевидно е имало недовиждане.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР