Въпрос: Добър ден! Аз съм на 40 години. Имам висше

...
Въпрос: Добър ден! Аз съм на 40 години. Имам висше
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд: Кога мога да закупя осигурителен стаж

Въпрос: Добър ден! Аз съм на 40 години. Имам висше обучение, политология - бакалавър 4 години и богословие - магистър 3 години. В момента работя не по компетентност. Въпросът ми е дали мога в този момент да закупя застрахователен стаж, с цел да имам повече прослужени години?

Ол. Димитрова, гр. София

Отговор: Възможностите за закупуване на застрахователен стаж са избрани от закона в България и се позволяват единствено в тъкмо избрани случаи. Зачитането на застрахователен стаж със възнаграждение на осигурителни вноски от лицата, в случай че не е зачетен на друго съображение и са импортирани осигурителни вноски, се зачита:

1. времето на образование на лицата, приключили висше или полувисше обучение, само че за не повече от периода на образование, очакван по образователния проект за приключената специалност;

2. времето на докторантурата, несъмнено в нормативен акт за лицата, придобили просветителна и научна степен “доктор”.

За застрахователен стаж при пенсиониране на лицата, навършили възрастта по закон, се зачита и времето, което не им доближава като застрахователен стаж за придобиване право на пенсия по член 68, алинея 1 и 2 от Кодекса за обществено обезпечаване, само че не повече от 5 години, в случай че за това време са импортирани осигурителни вноски според наредбите.

Лицата по тяхно предпочитание могат да “закупят”, както целия интервал на образованието си във висши и полувисши учебни заведения, по този начин и единствено част от този интервал.

Ако се “закупува” целият интервал, наложително следва да се показа уверение от съответното образователно заведение за периода на образованието по съответната образователна дисциплинираност. В удостоверението интервалът би трябвало да бъде посочен от датата на започването на образованието до датата на неговото довеждане докрай. Не е належащо да се показва такова уверение, когато “закупуват” единствено няколко месеца стаж.

Осигурителните вноски за “закупуване” на застрахователен стаж на образованието във висши или полувисши учебни заведения се внасят единствено за интервалите, за които застрахователен стаж не е зачетен на друго съображение.

За да се удостовери по този начин “закупеният” застрахователен стаж, териториалните поделения на Национален осигурителен институт издават уверение по одобрен от тях пример. Всяко лице, закупило застрахователен стаж по този ред би трябвало да се обърне за издаването на удостоверението към съответното Териториално отделение на Националния застрахователен институт по местоживеене.

Времето за образование, за което са импортирани осигурителни вноски, се зачита за застрахователен стаж от трета категория.

Справка:
член 9а от Кодекса за обществено обезпечаване
член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване

Д-р Тодор Капитанов, правист, Национален секретар на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР