Въпреки успеха и славата си, първият транссексуален журналист в Индия,

...
Въпреки успеха и славата си, първият транссексуален журналист в Индия,
Коментари Харесай

Как се справя с дискриминацията транссексуален журналист в Индия

Въпреки триумфа и славата си, първият транссексуален публицист в Индия, Зоя Томас Лобо, се моли за 12 часа работа дневно, с цел да си заплати наема. Режисьорът Бхат Бурхан прекарва три дни със Зоя, с цел да види какъв е в реалност животът ѝ.  

Тя работи от 5 години, само че се оказва, че изпитва компликации по отношение на това да си откри непрекъсната работа, което съгласно нея се дължи на дискриминация. Около 10% от транснаселението на Индия оповестява, че просията е техен главен източник на приходи заради острата липса на благоприятни условия за работа. 

 voice of america VOA

,,Казвам се Зоя Томас Лобо. Аз съм първият транссексуален публицист в Индия. На 28 години съм. Мисля си какво ще е възприятието, когато разгласят, че съм номинирана за премиите Пулицър. Ние сме възприемани като духовни същества, както и като проститутки. Срещам доста хора, които ме мислят за продажница, само че аз ги пренебрегвам. Казвам на тези хора едно нещо: потърсете името ми в Гугъл. ” 

В Индия над 95% от транссексуалното население прави нископлатена работа. Някои се обръщат към просията като средство за оцеляване. 

Зоя споделя:, ,Точно сега е належащо да желая пари от хората във влаковете, тъй като би трябвало да си заплащам наема. Докато обществото не ни дава благоприятни условия, ще просим. Аз съм транс, само че нося изкуството в себе си ” 

Зоя изкарва 3-4 $ за 12-часов работен ден. Средната заплата в Индия е към 390 $ на месец. 

Зоя добавя:, ,Всички индийци са наши братя и сестри. Нашата конституция приказва за това, че всеки жител има право да работи, с цел да оцелява. Транссексуалните хора би трябвало да имат същите права. Трябва да имаме равни права. Ние също имаме гений в себе си. "

 voice of america VOA

Тя споделя: ,,Някои хора помнят детството си като доста щастливо. Но не мисля, че съм имала такова нещо. Започнах да се боря на 9 или 10-годишна възраст. На 11 започнах да чувствам нещата по друг метод. Всички ми се подиграваха и ме дразнеха. Сестра ми постоянно ми е била опора. Тя постоянно се застъпваше за мен и споделяше на всички да не ме тормозят ” 

,,Говорих с майка ми за моята идентичност. Беше интервал, в който тя не ме приемаше изцяло. Живеех на гарите в Мумбай и учебното заведение ми не вървеше добре заради това ”, добавя Зоя.  

Зоя напуща учебно заведение на 17-годишна възраст. Според Националната комисия по правата на индивида повече от 35% от транс хората напущат учебно заведение до 10-ти клас заради дискриминация, тормоз и малтретиране от връстници и учители. 

 voice of america VOA

,,Когато излизам да крънкам пари във влаковете, доста хора имат това неправилно разбиране, че сме необразовани. И по този начин, те вършат непристойни мнения за нас. Те са сюрпризирани, че мога да приказвам свободно британски ” , споделя още тя.  

Транссексуалните хора получават правна отбрана от дискриминация през 2019 година К огато законът е признат, единствено 6% от транс хората имат публични работодатели и съвсем никой не работи в държавното управление. Девет години след законното признание на третия пол, Зоя към момента мъчно може да бъде призната. 

Зоя е работила с Гугъл India и марката за звезди K-Beauty. Участвайки в плана на Гугъл India, тя се надява на нови триумфи в кариерата си и позитивна смяна. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР