Въпреки твърдо изразената подкрепа лично на премиерката Тереза Мей и

...
Въпреки твърдо изразената подкрепа лично на премиерката Тереза Мей и
Коментари Харесай

Британският печат: Борис Джонсън е човекът уволнил посланик Ким Дарък

Въпреки твърдо изразената поддръжка персонално на премиерката Тереза Мей и на външния министър Джереми Хънт, посланикът на Англия във Вашингтон Ким Дарък подаде оставка. Според част от английския щемпел същинската причина за оставката на Дарък са увъртанията на евентуалния предстоящ английски министър председател Борис Джонсън. Той отхвърли да изрази ясна поддръжка за дипломата, макар че получи късмет да направи това в телевизионния си двубой със своя противник за лидерския пост в ръководещата Консервативна партия и за идващ министър председател Джереми Хънт.

Вестниците пишат още, че държанието на Джонсън е провокирало отвращение в английското външно министерство, както и в Народното събрание в Лондон. Прокрадва се даже съмнението, че самият той е предал поверителните материали, изтекли в пресата.

Дипломатическият скандал сред Вашингтон и Лондон избухна след приключването на поверителните отчети на английския дипломат в Съединени американски щати до неговото държавно управление, в което той показва прекомерно неласкаво, меко казано, отношение към президента Доналд Тръмп. Последваха още по-недипломатични характерности за Дарък от президента на страната хазаин, при което Тръмп сподели, че към този момент няма да работи с него.

Вестник " Гардиън " отбелязва, че съгласно заместник-външния министър Алън Дънкан, Джонсън шест пъти е отказал да поддържа посланика, с което " го хвърли на кучетата ". Вестникът, представен от Българска телеграфна агенция, е научил, че Дарък е стигнал до извода, че не може да остане на поста си във Вашингтон, точно откакто е гледал тв дебата на кандидатите за водач на торите, по време на който Джонсън неведнъж е избягвал въпроса дали ще уволни посланика, в случай че стане министър председател. Посланикът споделил пред другар, който след това разказал на " Гардиън ", че Джонсън просто не му оставил друга опция, с изключение на да се отдръпна, защото не можел повече да играе ролята на медиатор сред Вашингтон и Лондон.

Това, отбелязва всекидневникът, сложило Даунинг стрийт в толкоз неловко състояние, че Тереза Мей възнамерявала да назначи нов дипломат в последната седмица на премиерството си - чака се Джонсън да победи Хънт във вътрешнопартийния избор и да заеме мястото ѝ до края на месеца. Подобно решение би било в цялостен прорез с естествената процедура сходни назначения да се оставят на упования нов водач. Но освен настоящето държавно управление, само че и доста видни консервативни депутати били съществено разтревожени, че Джонсън ще направи доста неуместно предопределение на мястото на Дарък, което да задоволи Тръмп. Те се включили към острите рецензии против кандидата за министър председател и определяли държанието му като " несвоевременно и надменно ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР