Въпреки трудностите се отчита над 11% ръст на нощувките на

...
Въпреки трудностите се отчита над 11% ръст на нощувките на
Коментари Харесай

Приморско и Китен готвят силен финал на летния сезон 

Въпреки компликациите се регистрира над 11% растеж на нощувките на българските и непознати туристи, а над 60 събития провежда това лято Община Приморско за своите поданици и посетители

Приморско и Китен готвят мощен край на туристическия сезон с две огромни събития. На 2 септември в Приморско ще се организира за осми път най-големият крос триатлон у нас – “Лъвско сърце ”. В него се чака да се включат над 500 участници в самостоятелната и отборна щафетна конкуренция. От 3 до 10 септември в курорта се събират стотици почитатели в границите на 17-ото издание на обичайния “Оффроуд събор Приморско ”. От 6 до 10 септември Китен пък още веднъж ще се трансформира в столица на фолклора със седмото издание на Националната фолклорна среща „ Китен и другари “ 2023 година  Събитието няма конкурсен темперамент, а цели да събере реализатори и ансамбли от цялата страна, които да споделят гения и любовта си към достоверния български фолклор.

Тези събития са част от огромната стратегия, която Община Приморско осъществя през Сезон 2023. Общо над 60 фестивала, концерта, оперни и театрални спектакли, спортни мероприятия, представяния на книги, пленери и изложения, тематични уикенди и изненади за детската аудитория.

„ Екипът на Община Приморско, дружно с нашите сътрудници положихме съществени старания, с цел да създадем нужната организация и да предложим на туристите и локалните поданици разнородни прекарвания, които да прибавят стойност към сезона. Гордеем се, че през годините успяхме да наложим събития, да съхраняваме и сътворяваме обичаи, които са емблематични за двата курорта. Оперният фестивал на тракийското светилище Бегликташ, който е неповторим, това лято пожъна извънреден триумф. Можем да се похвалим и с едни от най-мащабните фолклорни събития у нас. Спортните събития, измежду които най-значимите са детският футболен шампионат и ултра крос триатлонът също събират хиляди гости и фенове на спорта. ”, обобщава кметът на Община Приморско доктор Димитър Германов. “Всичко това от една страна е обвързвано с политиката ни за развиване на спорта и културата, и от друга поддържа визията ни Приморско и Китен да оферират разнообразни благоприятни условия за чудесна лятна почивка на туристи с друг профил и ползи ”, добавя той. 

Организирането на огромни събития през септември е част от тактиката на Община Приморско за реализиране на мощен край и удължение на летния сезон, с което се основават изгоди за туристическия отрасъл и локалния бизнес в района. 

„ Тази година бяхме изправени пред редица съществени провокации – от неприятното време през юни, през отрицателната акция за чистотата на морската вода, която се поддържаше през целия сезон - до напрежението, което се сътвори към незабавния ремонт на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна. Всичко това усложни извънредно доста ситуацията, в която трябваше да работим един до друг с бизнеса, с цел да обезпечим дружно един добър сезон. “, изяснява доктор Германов. “Въпреки компликациите и сериозните терзания обаче все още резултатите демонстрират, сме се справили добре с над 11% растеж на нощувките на български и непознати туристи, в случай че изключим от статистиката украинските жители, с които обстановката през последните две години е по-специфична ”, безапелационен е той.

Увеличението с 11% се регистрира за интервала от началото на годината до 25 август в съпоставяне със същия интервал на 2022 година на база регистрирани нощувки в единната национална система. Статистиката не обгръща нощувките, осъществени от украински жители, които през 2022 година бяха обект на специфични стратегии и не са индикативни за летния туристически сезон.

За да бъде гарантиран сполучлив летен сезон, преди старта му Община Приморско осъществя и редица инфраструктурни планове – ремонт на улици, ново осветяване, 200 нови паркоместа, брегоукрепване и нова крайбрежна алея в Китен, озеленяване и други Организирана бе информационна и рекламна акция на национално равнище за показване на двата курорта като атрактивни летни дестинации.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР