Въпреки трудностите и предизвикателствата в национален и международен план през

...
Въпреки трудностите и предизвикателствата в национален и международен план през
Коментари Харесай

БТПП очаква подобряване на икономическия и бизнес климат през 2023 г.

Въпреки компликациите и провокациите в народен и интернационален проект през 2022 година, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) чака възстановяване на икономическия и бизнес климат за България през 2023 година, оповестиха от палатата.

По-високата оценка за бизнес доверието в упованията на БТПП се базира на резултатите от Европейското икономическо изследване за 2023 година (Eurochambres Economic Survey (EES2023), съгласно което българските бизнесмени са с по-позитивна настройка по отношение на европейските си сътрудници. Очакванията за България през 2023 година в съвсем всички знаци на изследването са повече положителни, в сравнение с отрицателни. Бизнесът чака да има повече продажби в страната и в чужбина (износ), да наема повече, в сравнение с да освобождава и да увеличи вложенията си.

Въпреки идните следващи парламентарни избори и неналичието на постоянно стабилно ръководство, нарушените вериги на доставки с Азия сътвориха благоприятни условия за " разпространение " на български предприятия в реализацията на продукцията на компании измежду нашите съществени сътрудници, показват от БТПП. Според Палатата неналичието на постоянно държавно управление в дадени случаи носи благоприятни условия за обикновено действие на бизнеса, тъй като държавният уред не задушава фирмите, а от време на време взема и решителни дейности, непостижими за държавно управление, което желае непременно да се хареса на гласоподавателите.

Още при започване на 2023 година, БТПП следи засилена интензивност измежду компаниите по броя на заверени външнотърговски документи (за износ), издадените документи за АТА карнети, служещи за експорт на артикули по време на панаири, изложения и представяния на артикули, както и голям брой промени в регистрацията на компаниите в Търговския указател при БТПП, което е явен знак за позитивната наклонност в активността на фирмите, написа Българска телеграфна агенция.

На последно място, само че не и по значимост, действието на обезщетителния механизъм заради свръхвисоките цени на ел. силата за небитовите консуматори (над 633 000 компании, лечебни заведения, учебни заведения, градини и други), с вероятност до края на годината, ще сътвори сигурност и предвидимост за производителите, което се надяваме и да " охлади " инфлацията, акцентират от БТПП. Според Палатата сходен механизъм би трябвало да работи толкоз време, колкото е действието на сходни ограничения в Европейски Съюз. В същото време, България би трябвало да резервира положителните си макроиндикатори и да овладее инфлацията, с цел да подхождат на Маастрихтските критерии и да върви по пътя на присъединение към еврозоната.

БТПП продължава да упорства за въвеждането на сходен обезщетителен механизъм за потребителите на природния газ, които съгласно Палата са освен предприятията, а и жителите и самата страна, посредством нейните административни здания. Чрез него ще се премине по-леко през зимата и ще се балансира неравният метод по отношение на производители от един и същи бранш, избрали друг метод на произвеждане (ел. сила или естествен газ), считат от организацията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР